Peptit Bağı Oluşumu
|Vücudumuz için en önemli besinlerden biri proteinlerdir. Proteinler ise protein sentezi yazısında bahsettiğimiz gibi amino asitlerle oluşur. İşte bu amino asitleri birbirine bağlayıp proteinleri meydana getiren bağa peptit bağı diyoruz. Bu yazıda peptit bağı oluşumu üzerinde duracağız.
İki amino asit arasındaki peptit bağı kurulumunu gösteriniz dendiğinde aşağıdaki şekli incelemeniz gerekir. Peptit bağı gösterimi aynı zamanda amino asitlerin bağlanmasını ve protein oluşumunu anlamamıza da yardımcı olur.
Yukarıdaki peptit bağı gösterimi görüntüsünde görüldüğü gibi peptit bağının oluşumu sırasında bir amino asidin H bölgesi ile diğer amino asitin OH bölgesi birleşik ve H2O şeklinde su açığa çıkar.
Peptit Bağı Sayısı
Peptit bağı neyin yapısında bulunur öğrendik. Ayrıca iki amino asit peptit bağı ile bağlandığında neden su açığa çıkıyor onu da biliyoruz. Şimdi son olarak peptit bağı sayısı formülü üzerinde duralım.
Bir protein n adet amino asitten oluşuyorsa burada (n – 1) tane peptit bağı oluşur ve (n – 1) tane su molekülü ortaya çıkar. Her bir bağ başına bir su molekülü elde edilmektedir.
Formülde n – 1 olmasının ana nedeni şudur. İki amino asit bağlandığında 1 bağ oluşur. 3 amino asit bağlandığında ise 2 bağ oluşur. Bu şekilde her zaman bağ ve su sayısı amino asit sayısından 1 eksik olacaktır.
Örneğin 100 amino asit bir araya gelip protein oluşturduğunda 99 adet peptit bağı meydana gelir ve 99 su molekülü açığa çıkar.
Amino asitlerden protein yapılması işlemine ise protein sentezi denmektedir. Protein sentezi bir yapım olayıdır.