Polimer Kimya Nedir?

Kimyanın çeşitli alt dallara ayrıldığını bilmekteyiz. Bu dallardan birçoğu günlük hayatımıza doğrudan etki etmektedir. Her ne kadar farkında olmasak da polimer kimya da bu dallardan biridir. Bu yazıda polimer kimya nedir, neyi inceler, uğraş alanları nelerdir ve nerelerde kullanılır gibi sorulara cevap vermeye çalışacağız.

Önce 9. sınıf müfredatı için işimize yaraması açısından polimer kimya nedir kısaca bir tanımlama yapalım. Ardından diğer detaylara geçelim.

Polimerlerle uğraşan kimya alt dalına polimer kimya denir. Polimerler monomerlerden oluşmuş büyük ve tekrar eden yapılara sahip moleküllerdir.

Polimer Kimya Neyi İnceler?

Polimer kimyacıları büyük ve karmaşık yapılı (polimerler) molekülleri incelemektedir. Küçük monomerlerin nasıl bir araya geldiği, bu birleşimlerin nasıl sonuçlar doğurduğu, hangi şartlarda kullanışlı polimerlerin ortaya çıktığı gibi durumlar inceleme alanlarının başında gelmektedir.

Polimer kimya maddeyi mikro seviyeden başlayarak makro seviyeye kadar bütün özellikleriyle ele almaktadır. Bir molekül ile bir maddenin ilişkisini anlamak, ortaya çıkan maddenin özellikleri açısından da son derece önemlidir.

Sanayide biz birçok polimer üretmekteyiz. Bu polimerlerin çoğu organik polimerler olmakla birlikte organik olmayan polimerler de vardır. Bunların elde dilmesi ve verimli bir şekilde üretilmesi polimer kimyasının ana hedeflerinden biridir.

Polimer kimya nedir

Naylon, plastik, kauçuk, teflon gibi maddeler günlük hayatımızda çok kullandığımız polimerlerdir. Bunlar dışında da farklı amaçlar için üretimi yapılan sayısız polimerler bulunmaktadır.

Polimer üretimi aynı zamanda sanayinin yani endüstrinin işi olduğu için bu alanla en ilgili kimya disiplini endüstriyel kimya alanıdır. Endüstriyel kimya nedir başlıklı yazıda endüstriyel kimya hakkında bilgiler vermiştik.

Polimer Kimya Uğraş Alanları

Polimer kimya neyi inceler yukarıda kabaca değindik. Şimdi de bu uğraş alanları üzerinde durmaya çalışalım.

1. Yapıştırıcılar

Yapıştırıcılar günlük yaşamın bir parçasıdır. Doğal ürünlerden yapılan daha önceki ve daha düşük performanslı yapıştırıcılardan, günümüzde kullanılan çok yönlü yüksek performanslı yapıştırıcılara geçiş sağlanmıştır.

Yapıştırıcılar, raf ömrünü uzatmak için gıda ambalajında kullanılan çok katmanlı filmleri üretmek için kullanılır. Bu filmler aynı zamanda ilaç sanayisinde ilaçları paketlemek için de kullanılır.

Yapıştırıcılar ile çeşitli bantlar ve etiketler üretilmektedir. Ayrıca kullanıma uygun olarak esnek özellik gösteren birçok sanayi yapıştırıcısı da vardır. Otomotiv ve uçak sektöründe de yüksek dayanıklılık gösteren özel yapıştırıcılar kullanılmaktadır. Yapıştırıcı polimer üretimi sanayi için önemli bir uğraş alanıdır.

2. Tarım

Polimerler tarımda ve tarımla ilgili yan alanlarda da yoğun olarak kullanılmaktadır. Çimlenmeyi arttıran tohum katmanı üretimi bunlardan biridir. Yine marketlerde bulunan tarım ürünleriyle uyumlu ambalaj üretimi de polimer kimya bilgisi ile mümkündür.

Sürdürülebilir tarım, arazi kullanımını en üst düzeye çıkarmak ve doğal kaynakları verimli kullanmak için doğru polimer üretimi şarttır. Tarımda ilaçla için birçok plastik kap kullanılmaktadır. Bunlar da polimerlerdir. Ancak bu tür polimerler çevreye zarar verebilir.

Biyolojik olarak eriyebilen, kısa süreli kullanıma uygun polimerlerin üretimi için çeşitli başarılı çalışmalar yapılmaktadır.

3. Alternatif Enerji

Elektrik ileten konjuge polimerlerin 1970’lerin sonlarında keşfedilmesi, polimerlerin elektronik uygulamalarda kullanılması için bilim insanlarını heveslendirdi.

Konjuge polimerlerin mükemmel hafif olmaları ve kapasiteleri onları organik güneş hücrelerinde kullanım için ideal yapar. Güneş pili teknolojisinin üretim maliyetlerini düşürme konusunda da polimerlerden yararlanılmaktadır.

İleride doğru polimerler birlikte çeşitli alternatif enerji kaynaklarının daha ucuz maliyete kullanılması mümkün olacaktır.

4. Biyoteknoloji

Biyolojide teknolojin ve diğer yardımcı bilimlerin kullanılması ile biyoteknoloji ortaya çıkar. Daha iyi ve daha yüksek ekonomik değeri olan canlıların üretilmesi biyoteknolojiyle mümkündür.

Birçok biyoteknolojik malzeme çeşitli polimerler içermektedir. Proteinler, enzimler, DNA ve RNA birer polimer yapılı maddedir.

Biyolojik polimerlerin çeşitliliği ve kullanım alanları giderek artmaktadır. Enzim ve protein üretimi çeşitli yollarla daha basit hale gelmektedir. Böylece çeşitli gıda ürünü de daha düşük maliyetlerle üretilmektedir.

5. Sanayi Ürünleri

Kimyasal ürünler günümüz ekonomisi için çok önemlidir. Çeşitli temizlik malzemelerinden tutun da endüstride kullanıla hammaddelere kadar birçok temel ürün kimya sanayisiyle üretilmektedir.

Plastikler, fiber optikler, çeşitli kimyasal yağlar, metaller,  kağıtlar birer sanayi ürünüdür. Bütün bu sanayi ürünleri de çeşitli polimerler içermektedir.

Petrol ürünleri de dahil edildiğinde organik ve inorganik polimer ürünleri binlerce olmaktadır. İşte polimer kimya bu ürünlerin üretilmesi ve sürekli geliştirilmesi açısından çok önemlidir.

İlaç, nanoteknoloji gibi çeşitli alanlarda da polimer kimya yoğun olarak kullanılmaktadır.

Yorum YAZIN

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

three × 3 =