Protozoalar Hakkında Bilgi
|Protozoalar çevremizdeki çok görmesek de doğada çok bulunan önemli canlılardır. Protozoa nedir adlı yazıda protozoaları tanıtmıştık. Bu yazıda da protozolar hakkında bilgi sahibi olmaya çalışacağız. Şimdi protozoalar ve özellikleri üzerinde duralım.
Protozoalar ve Özellikleri
Protozoalar tek hücreli oldukları halde ökaryot hücre yapısına sahip canlılardır. Tek hücreli oldukları için basit yapılı canlılar olması beklenirken çeşitli organelleri ve genellikle de hareket kabiliyetleri vardır. Bu nedenle protozoaların sınıflandırma konusunda zorluklar yaşanmıştır.
Örneğin hareket ettikleri için bazı bilim insanları protozoaları hayvan olarak sınıflandırırken, fotosentez yapan türleri olduğu için de bitki olarak sınıflandırılmasını gerektiğini düşünenler olmuştur.
Protozoa türleri çeşitli hastalıkların da nedenidir. Çünkü bazı türleri ciddi hastalıklara neden olabilmektedir.
Protozoaların Özellikleri Maddeler Halinde
Protozoaların özellikleri maddeler halinde şöyle sıralanabilir:
- Tek hücreli ökaryot canlılardır.
- Karmaşık hücre yapıları ve zarlı organelleri vardır.
- Fotosentez yapan türleri vardır.
- Aktif hareket edebilirler.
- Hastalık yapan türleri mevcuttur.
- Öglena, paramesyum gibi sınıfları en bilindikleridir.
- Sil, kamçı ya da yalancı ayak gibi yapıları bulundurabilirler.
- Nemli topraklarda, deniz ve göllerde yaşayan türleri vardır.
- Çoğunlukla sularda yaşarlar.
Protozoa Çeşitleri
Protozoalar kaça ayrılır diye sınıflandırma yaparsak genellikle hücresel yapılarını esas alırız. Farklı kategorilere göre de sınıflandırma yapmak mümkündür.
Protozoa çeşitleri kısaca şöyle sıralanabilir:
- Kamçılılar
- Kök ayaklılar
- Silliler
- Sporlular
Kamçılılar için en bilindik protozoa sınıfı öglena sınıfıdır. Bu canlılar tek ya da birkaç tane kamçı bulundururlar. Hareket kamçı yardımıyla sağlanır.
Kök ayaklılar ise amip gibi canlılardır. Hücre zarından çıkan sitoplazma çıkıntıları yalancı ayak oluşturur. Yalancı ayaklar sayesinde hareket sağlanmaktadır. Tatlı sularda çeşitli amip türlerine rastlanabilir.
Silliler hücre zarının dışında bulunan sillerle hareket ederler. Sillerin küçük hareketleriyle canlı yer değiştirir. Terliksi hayvan yani paramesyum sillilerin en bilindik örneğidir.
Sporlular hayvanlarda parazit olarak yaşarlar. İnsanlarda sıtmaya neden olan Plazmodyum sporlu protozoaya örnektir.
Protozoaların neden oldukları hastalıkların başında malarya, Afrika uyku hastalığı, ameosbiasis gibi rahatsızlıklar gelmektedir.