Psikiyatrist Olmak İçin Hangi Derslerin İyi Olması Gerekir?
|Buraya geldiniz çünkü hayaliniz psikiyatrist olmak değil mi? Ya da en azından bu mesleği ilgi çekici buluyor ancak nereden başlayacağınızı bilmiyorsunuz. Bu yazıda psikiyatrist olmak için hangi derslerin iyi olması gerekir konusunu aydınlatacağız. Yazıyı dikkatli okursanız psikiyatrist olmak için gereken her şeyi öğrenmiş olacaksınız.
Konuya girmeden şuna değinelim. Psikolog olmak ve psikiyatrist olmak farklı şeylerdir. Psikolog olmak için psikoloji bölümünü okumak gerekir. Psikiyatrist olmak için ise tıp fakültesi okuyup ardından psikiyatri alanında uzmanlık yapmak gerekir.
Daha önce psikolog olmak için hangi derslerin iyi olması gerekir yazısını yazmıştık. Psikolog olmak isteyen arkadaşları oraya yönlendirip devam edelim.
Psikiyatrist Olmak İçin İyi Olması Gereken Dersler
Eğer psikiyatrist olmak istiyorsanız tıp fakültesi okumanız gerekir. Daha önce doktor olmak için iyi olması gereken dersler üzerinde durmuştuk zaten. Tıp fakültesi bittikten sonra uzmanlık sınavına girecek ve ve o sınavda başarı gösterip psikiyatri alanını tercih edeceksiniz.
Yerleştikten sonra belirli bir süre uzman asistanlığı yapacak ve asistanlık süreniz bitince de uzman psikiyatrist unvanını elde edeceksiniz. Devlet hastanelerinde veya özel hastanelerde psikiyatristler için iyi çalışma koşulları bulunmaktadır.
Tıp fakültesi kazanmak ve psikiyatrist olmak için aşağıda yer alan derslerin çok iyi olması gerekir:
- Türkçe
- Matematik
- Geometri
- Fizik
- Kimya
- Biyoloji
Bu derslerin hepsini su gibi etmeniz gerekiyor. Herhangi bir dersten hiçbir eksik bırakmamaya özen göstermelisiniz. Bu derslerin hepsinden ful çekmeye yönelik çalışmalısınız. Ayrıca tarih, coğrafya, felsefe gibi dersler de size rakiplerinize fark atmak konusunda avantaj sağlayacaktır.
Nasıl psikiyatrist olunur kabaca öğrendiniz. Şimdi de bu dersleri nasıl halledeceğimize kısaca değinelim.
Dersleri Nasıl Hallederim?
Bir kere şu konuda peşin anlaşalım. Hedefiniz yüksek olduğuna göre iddianız da yüksek olmalıdır. Sözün nereye gideceğini tahmin ediyorsunuzdur. Anahtar cümle çok çalışmak olmalıdır. Evet, çok çalışacaksınız. Herkesin 2 katı kadar ders çalışacaksınız. Yukarıda saydığımız dersleri çok iyi seviyeye getirmenin başka kısa yolu yok.
Sistematik İlerleyin!
Size ilk vereceğimiz tavsiye budur. Güzel hayalleri ve çalışma isteği olan çok öğrenciyle karşılaşıyoruz. Ancak hemen hemen hepsinde aynı problem bulunuyor: Dağınık çalışmak.
Öğrencilerin birçoğu hangi derste hangi konular olduğunu bilmiyor. Şimdi bunu okurken siz de düşünün. Hangi derste hangi konular var? Sayabiliyor musunuz? Eğer sayıyorsanız bu açıdan avantajlısınız demektir.
Yukarıda sıraladığımız derslerde yer alan bütün konuları listeleyin ve güzelce yazın. Çalışma masanızın karşısında bulunsun. Dersleri de sırayla çalışın. Konuları asla atlamayın. 10 kitaptan birden çalışmayın. Başladığınız kaynağa başından girip sonundan çıkın. Bu konuda kararlı olun.
Bol Tekrar Yapın!
Ne zaman bir konuyu tam öğrendiğinizi düşünürseniz orada hata etmeye başlarsınız. Evet, kendinize güvenin. Ancak hiçbir konuyu hafife almayın. Eksik olduğunuz konuları tamamladıktan hemen sonra bildiğiniz konular dahil olmak üzere bolca tekrar yapın.
Tekrar yapmak hem konuyu unutmamayı sağlar. Hem de eksik olan kısımları tamamlamanızı sağlar. Her çalışmada daha önce fark etmediğiniz bir noktayı öğrendiğinizi hissedeceksiniz.
Ayrıca psikiyatri gibi büyük bir hedefi olan bir öğrencinin dikkatten de soru kaçırmaması gerekir. Tekrar yapmak dikkat düzeyinizi de arttıracaktır.
Kendinizi Sürekli Deneyin!
Seviyeniz ne olursa olsun bu seviyenin tam olarak farkında olmak profesyonel olarak sınava hazırlanmak açısından çok önemlidir. Süreli denemeleri düzenli olarak çözün. Ancak bunlar test çözer gibi değil, gerçek sınavdaymış gibi dikkatli ve süre tutarak çözün.
Birçok öğrenci sınava az bir süre kalmasına rağmen ne seviyede olduğunu, nerede eksik olduğunu dahi bilmiyor. Durum böyle olunca öğrenciler her zaman en sevdikleri ve en başarılı oldukları dersi çalışmak istiyor. Bu da zamanı verimli kullanmaya engel oluyor.
Sürekli deneme çözüp netlerinizi not edin. Yanlış yaptığınız ya da boş bıraktığınız konulara tekrar bakın. Konuyu öğrenince deneme sınavına tekrar bakın ve soruyu çözün. Hiçbir soru eksik kalmasın. Eğer hiçbir şekilde anlamadıysanız bir bilenin size anlatmasını sağlayın.
Psikiyatrist olmak büyük bir hedef. Ağırlık verilmesi gereken dersleri ve bazı tavsiyeleri sizinle paylaştık. Bundan sonrası sizin azim ve kararlılığına bağlıdır.
Henüz liseye yeni başlayacak olsam da erken başlamak istedim bu yazınızın da çok yararı oldu teşekkürler.
Zeynep hanım, erken başlamayı düşündüğünüz için sizi tebrik ediyoruz. Hayallerinize ulaşmanızı diliyoruz.
Lise 2’ye yeni geçtim, inşallah çalışmaya başlamak için çok geç kalmamışımdır ve hedefime ulaşabilirim:)
Geç kalmadın. Ancak çok fazla vaktim var düşüncesiyle dersleri hafife alma. Sana önerimiz bu sene sonunda sınava girecekmiş gibi çalış.
Lise 3’e geçtim ve psikiyatri olmak benim hayalim.
Ancak fizik dersinde peki iyi değilim ve kendimi geliştirmek istiyorum, ne gibi tavsiyeleriniz var?
Umarım hayalinize ulaşırsınız. Fizik dersini yapamayanlar için bir rehber hazırlamıştık. Detaylı bir şekilde okumanızı öneriyoruz. Buradan ulaşabilirsiniz.
Merhaba ben lise 2 ye yeni geçtim ve şu zamana kadar bir hedefim yoktu . Şu an psikiyatri okumak istiyorum. Tam bilgim yok . Ama hedefimden emin olmak istiyorum yardımcı olabilir misiniz ?
Tabi ki yardımcı olmak isteriz. Neyi öğrenmek istiyorsunuz?
Ben 9.sınıf öğrencisiyim ve hayalim iyi bir psikiyatri olmak ama bunun için sayısal derslerimin çok iyi olması gerekir ama sayısal derslerde bazı yerlerde eksiklerim olduğunu düşünüyorum bunun için ne yapmalıyım ? yardımcı olursanız eğer çok sevinirim
Ve bir de sayısal dersler dışında kalan derslerimin de çok iyi olması gerekir mi?
Merhabalar
Yazıda da belirttiğimiz gibi psikiyatrist olmak için tıp kazanmanız gerekiyor. Bunun için de hem sayısal hem de diğer derslerinizin iyi olması gerekir. Bu işin sihirli bir formülü yok maalesef. İyi çalışmak zorundasınız. Doğru bir şekilde ve yoğun çalışarak hedefinize ulaşmanızı umuyoruz. Başarılar dileriz.
Ben 19 yaşında liseden mezun oldum 22 yaşında üniversite sınavına girmeye karar verdim geç kaldığımı düşünüyorum sizce geç kalmış sayılır mıyım? Hangi alanda da hazırlanacağımdan emin değilim bir yanım sayısaldan bir yanım eşit ağırlıktan bir yanım da dilden hazırlan diyor ancak sayısal alanında da kendimi geliştirmiş sayılmam. Psikiyatri olma düşüncem de bayağıdır vardı ancak hep kaçındım bu tür sınavlardan. Aklımı çeliyor da. Sizce halen fırsatım devam ediyor mudur?
Hayalleriniz için geç sayılmaz. Motivasyonunuzu yüksek tutun ve hayallerinizin peşinden gidin. Ancak rasyonel düşünmeyi de göz ardı etmeyin. Eğer bu kadar ara vermişseniz tıp gibi yüksek bölümler için inanılmaz bir performans göstermeniz gerektiğini unutmayın. Olur da daha düşük hedefler belirlerseniz yine de hedefinizi hafife almamalı ve çok sağlam bir program uygulamalısınız.
Lise son sınıf öğrencisiyim ve sınava çok az bir zaman kaldı fakat tıp kazanabilecek bir seviyeye henüz ulaşamadım maalesef bunu girdiğim denemelerden çok bariz anlayabiliyorum fakat uzun zamandır hayalim psikiyatrist olmaktı ve eğer olur da bu sene kazanamazsam peşini bırakmayı düşünmüyorum açıkçası o yüzden bir sene daha hazırlanmam sizce bana kayıp mı sağlar yoksa kazanç mı bu konu çok kafamı kurcalıyor emin olmak istiyorum yardımcı olursanız çok sevinirim 🙂
Bir sene daha hazırlanma kararı önemli bir karar. Bu kararı alırken değerlendirilmesi gereken birçok faktör bulunuyor. Bu değerlendirmeyi de kendiniz yapmak zorundasınız. Çünkü bütün koşullarınızı detaylı bir şekilde bilmeden size bu konuda kayıp ya da kazanç şeklinde bir bilgi vermemiz mümkün değildir.
Merhaba, ben 8. Sınıfa gidiyorum ve LGS ye az kaldı. Bu zamana kadar (çok yoğun değil) gereken çalışmalarımı yaptım, ama hedefimi yeni belirledim. Bu mesleğin bana göre uygun olduğunu düşünüyorum ve çok istiyorum. Sizce gideceğim lisenin bu konuda çok bir önemi var mıdır? (Genelde 360-400 arası notlar yapıyorum) Matematik olmasa diğer bütün derslerden 1-3 yanlış falan yapıyorum. Sınavlarım da çok iyi. Ne yapmalıyım?