Psikolog Olmak İçin Hangi Derslerin İyi Olması Gerekir?
|Psikolog olmak birçok öğrencinin hayalidir. Bu eskinden de böyleydi şimdi de böyledir. Bunun birçok nedeni bulunmaktadır. Bu nedenlere fazla girmeden hayali psikolog olmak isteyen adaylara detaylı bir şekilde yardımcı olmak için bazı önemli noktalara değineceğiz. Psikolog olmak için hangi derslerin iyi olması gerekir diye soran herkesi aşağıda yazdıklarımızı dikkatli okumaya davet ediyoruz.
Psikolog olmak için aşağıdaki derslerin iyi olması gerekir:
- Türkçe
- Matematik 1
- Matematik 2
- Geometri
- Edebiyat
- Tarih
- Coğrafya
Tabi bu dersleriniz iyi olduktan sonra daha da işimi garantiye alayım derseniz fizik, kimya ve biyoloji derslerinden yapacağınız netler de size ekstra puan getirecektir. Ancak önceliğimiz yukarıda sayılan dersler olmalıdır.
Yukarıdaki dersleri çok iyi çalışıp üniversite sınavında yüksek puan yapmaya çalışacağız. Ardından aldığımız puan ile psikoloji bölümü tercih edeceğiz. Üniversiteden mezun olunca psikolog olmuş oluyoruz.
Psikolog Olmak İçin Nasıl Çalışmalıyız?
Önce bilmeyen için psikoloji bölümüne hangi alandan girilir onu söyleyelim. Psikoloji bölümü için eşit ağırlık puanınız değerlendirilir. Eşit ağırlık bölümü için ise Türkçe, edebiyat ve matematik dersleri önemlidir.
Size en çok puan getirecek testler matematik 2 ve edebiyat testleridir. Ancak sizi en çok zorlayacak testler Türkçe ve matematik 1 testleridir. Türkçe ve matematik derslerinden son yıllarda oldukça zor ve süre alan sorular sorulmaktadır. Bu da zaman yönetimini daha önemli hale getirmiştir.
Psikolog olmak ve bunu da iyi bir üniversiteden mezun olarak yapmak istiyorsanız Türkçe, edebiyat ve matematik derslerinin çok iyi olması gerekir. Bu dersleri halletmek için size bazı taktikler verelim.
Türkçe Nasıl Halledilir?
Türkçe testi öğrencilerin hafife aldığı ancak uzun paragraflarla hem zaman alan soruların bulunduğu hem de önemli dil bilgisi kurallarının çıktığı bir derstir. Türkçe’den yüksek net yapmak sınavda başarının anahtarını açan ilk kapıdır.
Türkçeden hedefimiz hem yüksek net yapmak hem de testi çok süre kaybetmeden bitirmek olmalıdır. Çünkü birçok öğrenci 40 soruluk Türkçe testine 55 dakika harcamakta ve matematiğe zaman bırakmamaktadır. Oysa matematik daha da zaman isteyen bir derstir.
- Önce bütün dil bilgisi konularını güzelce bitiriyoruz.
- Ardından 40 soruluk Türkçe denemeleri alıp her gün düzenli 1 tanesini çözüyoruz.
- Sınavda kodlama da yapacağınızı düşünerek kendimize test için 37 dakika süre tanıyoruz.
- Bu şekilde süreli denemelerle 35 netin altında kalmamayı hedefleyerek yolumuza devam ediyoruz.
- Yanlışımız çıktığında bunu didik didik edip iyice inceliyoruz.
Yukarıdaki adımları uygularsanız ve sabır gösterirseniz Türkçe’den başarı gösterirsiniz. Yapacağınız hata ise zaten ben Türkçeyi yaparım diyerek bu dersi hafife almaktır.
Matematik 1 Nasıl Halledilir?
Matematik birde son yıllarda yeni nesil sorular denilen soru tipleri çok çıkmaktadır. En basit konudaki sorular bile uzun uzun bir metinle anlatılmakta ve bir probleme dönüştürülmektedir.
Burada problem soruları okumak, anlamak, işleme başlamak ve bitirmek aşamalarının tamamının çok vakit almasıdır. Bu nedenle matematik testiyle ilgili ilk yapmamız gereken şey sakin olmaktır. Sınavda elimiz ayağımıza dolanmasın istiyorsak bu gerçeğin farkında olmalıyız.
Yine matematikten konu anlatımlı bir kaynağı dikkatlice bitirmenizi öneririz. Eğer seviyenize göre 2 veya 3 kaynak bitirirseniz daha iyi sonuç alırsınız. Ardından yeni nesil ve zor sorular içeren deneme kitabı alıp yine süreli olarak kendimizi test ediyoruz.
Matematik 2 Testinin Önemi
Edebiyatla birlikte matematik 2 testi size en çok puan getiren testtir. Yapacağınız her doğru soru psikolog olmaya giden yolda çok önemli bir taştır. Matematik 2 iyi öğrenildiğinde kesinlikle matematik 1’den dahi kolaydır. Ayrıca sınavda süre sorununuz pek bulunmaz. İyi öğrenir ve bol soru çözerseniz yaparsınız.
Burada dikkat etmeniz gereken şey şudur. Eşit ağırlık öğrencileri matematik testini genellikle sayısal öğrencilere göre daha az önemser. Sizin matematiğiniz iyi olursa gerçekten rakiplerinize fark atarsınız. Bu nedenle eksik konu bırakmadan ve bol tekrar yaparak matematik dersine çok iyi çalışmalısınız.
Kesinlikle 40 sorudan 15 net yapsam yeter gibi hesaplara girmiyorsunuz. Mutlaka ama mutlaka 35 ve üstü yapmayı hedefleyin. Yapamazsanız dahi hedefi yüksek koymak sizi daha iyi motive edecektir. Tecrübeyle sabittir ki hedefi düşük tutanlar o hedefe dahi çoğu zaman ulaşamıyor.
Edebiyat – Sosyal Bilimler Testi Nasıl Halledilir?
Edebiyat testinde dikkat etmeniz gereken şey kolay edebiyat sorularının iyi puan getirdiğiniz. Ancak yıllardır sınav sistemini takip ediyoruz ve her sene şunu fark ettik. Öğrenci edebiyat cepte zaten diye düşünüyor ve çalışmıyor. Son 2 hafta ezberleyip girerim diyor. Bu çok yanlış bir mantıktır.
2 haftada çalıştığınızdan sınavda verim alamazsınız. Aylar öncesinden defalarca bitirenler boşuna mı çalışıyor sizce? Son 2 haftada ezberleyince bilgiler havada kalıyor. Bu da sınavda yeterince başarıya engel oluyor. Ayrıca edebiyatta çok ezber bulunuyor. Öyle 2 haftaya sığacak cinsten değildir.
Edebiyat, tarih ve coğrafya testlerini de sene başından itibaren dikkatli çalışmalıyız. Başkalarının çok kolay deyip küçümsemesine bakmayın siz. Son yıllarda ÖSYM edebiyattan ayırt edici sorular sormaya da özen gösteriyor. O yüzden detaylı çalışmakta ve sınava kadar birkaç kez mutlaka bitirmekte fayda vardır.
Psikoloji okumak için hangi derslere çalışmalıyım diyorsanız yukarıda size bütün detayları anlattık. Bunu uygulayıp uygulamak ise sizin hedefinize ulaşmaya olan kararlılığınız ve iradinizle ilgilidir.
Çok detaylı ve güzel bir anlatım olmuş. Teşekkür ederim. Ben henüz 9. sınıfa geçmiş 14 yaşında ve önünde uzun zamanı olan bir öğrenci olarak şimdiden hangi derslerin temellerini daha iyi tutmalıyım anladım. Özen ve alakanız için teşekkür ederim.
Yaptığınız yorumu okudum çok etkilendim çocuğum gerçekten. Hem de pandemi süresinde böyle senin gibi kendini ve eğitimini önemseyen bir öğrenciyi bu yorumu yazarken görünce tebrik etmek istedim. Yolun açık olsun evlat.