Reflü Nedir?
|İnsanı son derece rahatsız eden bir hastalık olan reflü mide ile yemek borusu arasındaki tek yönlü geçişe izin veren kapağın işlevini tam olarak yerine getirmemesi sonucu oluşur. Kapak tam olarak işlevini yerine getirmediğinde, mideden yemek borusuna ekşi bir asit sıvısı yükselir. Ağza kadar gelen bu sıvı yemek borusunu zamanla tahriş eder.
Bu şikayetlerle hastaneye giden insanların büyük çoğunluğunda bu kapak sorunu vardır. Hastalık; göğüste ve kollarda yanmaya neden olduğu için hasta kalp ile ilgili sorunu olduğunu düşünebilir. Yapılan tetkiklerde reflü hastalığının olduğu saptanır.
Reflü Belirtileri Nelerdir?
- Mide yanması
- Mide ekşimesi
- Ağza gelen kötü tadı olan sıvı
- Şişkinlik
- Kabızlık
- Hazımsızlık
Bu hastalığın başlıca belirtileridir. Ameliyat ile Laparoskopi yöntemi uygulanarak hasta kolayca iyileştirilebilir. Yaklaşık olarak 2 saat süren operasyon sonucunda kapak yeniden eski işlevine kavuşturulabilir. Sesin kısılması boğaz ağrısı hatta öksürük de bu hastalığın belirtileri arasında olabilir.
Reflü Tedavisi Nasıl Yapılır?
Öncelikle hastalığın tedavi edilmemesi sonucu gelişebilecek durumlardan bahsetmek gerekir. Sindirim kanalı kanamaları, yemek borusu tahrişi, iltihaplanma, mide daralması, kilo kaybı, kansızlık ve hatta mide ülseri ve mide kanserine de yol açabilir.
edavisi cerrahi olarak kolayca yapılabilen GÖR olarak da adlandırılan reflü hastalığı hafif seyrederse, ilaçla da tedavi edilebilir. Ancak mide ile yemek borusu arasında yer alan kapağın yırtılmasını durdurmak kolay değildir. Bu yolla sadece cerrahi operasyon bir süre ertelenmiş olur.
Hastaların Yapması Gerekenler?
Kesinlikle asitli içecekler ve sigara alkol kullanılmamalıdır. Yatarken yüksek yastık kullanmak yararlı olabilir. Az yemek ve yemeklerden sonra yürüyüş yapmak hazmı kolaylaştırır. Bu hastaların kaygı stresten uzak durmaları gerekir. Stres GÖR hastalığını tetikler.
Giysiler bol ve rahat seçilmelidir. Kafein türü ilaçların reflü hastalığı için iyi gelmediğini bilmek, çay ve kahveyi fazla içmemek yararlı olabilir. Ayrıca bu hastaların şişmanlaması da mideye zarar verecektir.
Reflü hastalığınız varsa doktorunuzun belirlediği noktalara dikkat etmeniz gerekir. Bunda diyet yani beslenme düzeni birincil rol oynayacaktır.