Rehber Öğretmen Olmak İçin Hangi Derslerin İyi Olması Gerekir?
|Rehber öğretmenlik son yılların yaygın meslekleri arasında yer almaktadır. Neredeyse her okulda rehber öğrenmen olmasının zorunluluğu, çalışma şartlarının güzelliğinden dolayı bu alanı tercih etmek isteyen birçok öğrenci bulunmaktadır. Bu yazıda rehber öğretmen olmak için hangi derslerin iyi olması gerekir sorusuna cevap vereceğiz. Anlattıklarımızı takip ederseniz başarı şansınız artacaktır.
Rehber öğretmen olmak için aşağıdaki dersleriniz iyi olması gerekir:
- Türkçe
- Matematik 1
- Matematik 2
- Edebiyat
- Geometri
- Tarih
- Coğrafya
Bu derslerin hepsi çok ama çok önemlidir. Özellikle matematik 1 ve matematik 2 testleriniz iyi olursa size epey puan getirecektir. Ayrıca edebiyat testi de yine çok puan getiren bir testtir. Yukarıdaki derslerin hepsinden yüksek net yapmayı hedeflemeniz gerekir.
Rehber öğretmen olmak için hangi bölüm okunmalı önce onu öğrenmeliyiz. Üniversitelerde yer alan psikolojik danışmanlık ve rehberlik (PDR) bölümünün okunması gerekir.
Rehber öğretmenliği sayısal mı sözel mi? Lisede hangi bölümü seçmem gerekir?
Rehber öğretmen ya da psikolojik danışman olmak için psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümünü okumanız gerekir. Bu bölüm de eşit ağırlık (TM) puan türüyle öğrenci almaktadır. Ancak alan dışı tercih yapma şansınız olduğu için sayısal ve sözel de olsanız eşit ağırlık puan türünüz yüksekse PDR bölümünü seçebilirsiniz.
PDR Okumak İsteyenlere Tavsiyeler
Psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümü okumak isteyenlere çeşitli tavsiyelerimiz olacaktır. Öncelikle bölümü ve çalışma şartlarını araştırın. Bu bölümün sizin için doğru bölüm olduğunu düşünüyorsanız tercih edebilirsiniz. Çeşitli kurumlarda psikolojik danışman olarak çalışma imkanı da olsa bu bölüm mezunları ağırlıklı olarak eğitim kurumlarında rehber öğretmen olarak çalışmaktadır.
Üniversiteye yerleşirken iyi bir puan yapıp nitelikli bir üniversiteye yerleşmenizi tavsiye ederiz. İyi bir üniversitede daha iyi bir eğitim alır ve kendinizi daha iyi yetiştirirsiniz. Mümkünse okula girdiğiniz andan itibaren İngilizce öğrenmeye ve yabancı kaynakları okumaya çalışın.
Bir de bölüme girince nasıl bir kariyer planladığınızı erkenden belirleyin. Vakit çok çabuk geçiyor ve üniversite de çok çabuk bitebiliyor. Mezun olunca boşlukta hissetmemek istiyorsanız kariyer planınızı oturtmanız gerekir.
Eğer kamu okullarını düşünüyorsanız mezun olduktan sonra da tekrar sınava girmeniz gerekecektir. Bir dönem ataması çok yüksek olan bu bölümde kadroların dolmasıyla zamanla atama imkanları da daralmıştır. İyi bir okula atanmak için KPSS’den yüksek bir puan yapmanız gerekebilir. Bunun için ise daha bölümde okurken KPSS’ye hazırlanırsanız erken hareket edip avantaj elde edersiniz.
Rehber Öğretmenlerin Görev ve Sorumlulukları
Rehber öğretmenler devlet okullarında, özel okullarda, çeşitli sınav hazırlık merkezlerinde çalışabilir. Burada yapılan işlerle ilgili görev ve sorumluluklar ise şöyle özetlenebilir:
- Bağlı olduğu bölgenin rehberlik ve araştırma merkezi tarafından belirlenen programı okulunda uygulamak ve sonuçları okul müdürlerine iletmek
- Sınıf rehberlik planlarını hazırlamak, sınıf öğretmenlerine bu tür konularda destek olmak
- Öğrencinin danışma ihtiyaçları için bireysel ve grup rehberliği hizmeti sunmak
- Özel bilgi ve beceri gerektiren rehberlik çalışmalarını düzenlemek
- Ölçme değerlendirmeye destek olmak ve bu konuda program oluşturmak
- Ölçme ve değerlendirme ile ilgili rapor hazırlamak ve düzenlemek
- Öğrencilerin yönlendirilmesi ve kariyer planı açısından destek sunmak
- Gerektiğinde öğrenciyi bireysel olarak dinleyerek sorunlarına çözüm üretmeye çalışmak
- Psikolojik danışmanlık ve rehberlik konularına giren her türlü veriyi tutmak ve dosyalamak
- Özel eğitime ihtiyaç duyan öğrencileri belirlemek ve bu öğrencilerin özel eğitim almasını sağlamak
Rehber öğretmenlerin bu ve buna benzeri rehberlik görevleri bulunmaktadır. Bu nedenle bütün okullarda rehber öğretmenin bulunması önemlidir. Bazı büyük okullarda birden fazla rehber öğretmen de bulunabilmektedir.