Sabiha Gökçen’in Yaptığı Hizmetler

Sabiha Gökçen ülkemiz tarihi açısından önemli bir isimdir. Bu yazıda Sabiha Gökçen ve  yaptığı hizmetler üzerinde duracağız. Sabiha Gökçen ülkemize yaptığı hizmetlerle birlikte yaşadığı dönemde bir kadın olarak başardıkları açısından önemlidir. Adeta Cumhuriyet döneminde kadınların yükselişinin bir sembolü olmuştur.

Sabiha Gökçen’in yaptığı hizmetler şöyle sıralanabilir:

  • 30’dan fazla askeri operasyona katılmıştır. Önemli isyanların bastırılmasında rol oynamıştır.
  • Türkiye’nin ilk kadın savaş pilotudur. Kadınlara ilham vermek açısından çok önemli bir görev üstlenmiştir.
  • Cumhuriyetle beraber gelen kadın erkek eşitliğinin pratikte temsilcisi olmuştur. Erkeklerin dahi zor yapacağı bir mesleği başarıyla icra etmiştir.
  • Atatürk’ün 8 manevi kızından biri olarak onun yönlendirmeleriyle hareket etmiştir.
  • Atatürk’ün ölümünden sonra da kadınların cesaretlendirilmesi ve orduda görev alması için çeşitli çalışmalar yapmıştır.
  • Türkkuşu Uçuş Okulu’na başöğretmenlik yapmıştır.
  • Türk Hava Kurumu Yönetim Kurulu üyeliği yapmıştır.

Sabiha Gökçen’in yaptığı hizmetleri yaşadığı dönem açısından değerlendirirseniz onun ne kadar önemli bir şahsiyet olduğunu daha iyi anlayabilirsiniz. Sabiha Gökçen kadın savaş pilotu olarak harekatlara katılırken dünyanın gelişmiş diğer ülkelerinde dahi kadın savaş pilotu yoktu.

Sabiha Gökçen'in yaptığı hizmetler

Sabiha Gökçen Kimdir?

Sabiha Gökçen’in kim olduğunu bilirsek onun ne yapmış olduğunu ve başarılarını daha iyi anlarız. Sabiha Gökçen’in savaş pilotluğunu meslek olarak yapması Cumhuriyetin ilk yıllarında oldukça ilginç bir hadisedir. O günlerde dünyanın birçok ülkesinde kadınlar daha oy kullanamıyor durumdaydı.

Sabiha Gökçen 1913 yılında Bursa’da doğmuştur. 1925’te henüz 12 yaşındayken Atatürk’le tanışmış ve okumak istediğini söylemiştir. Atatürk onu evlat edinerek manevi kızı olarak kabul etmiştir. Atatürk’le Ankara’ya gelen küçük Sabiha onun desteğiyle iyi okullarda okumuş ancak rahatsızlanıp eğitimi yarıda bırakmıştır. Fransa’da tedavi görmüş ve orada Fransızcasını ilerletmiştir.

1935 yılında 22 yaşındayken uçmaya ilgi duymuş ve bu konuda eğitim alması için Atatürk’ten destek görmüştür. 1936 yılında uçak kullanmaya başlamıştır. 1937 yılında Dersim harekatına katılmış ve Dünya’nın ilk kadın savaş pilotu olma unvanını elde etmiştir.

O yıllarda orduda kadınların askerlik yapmasına imkan yoktu. Sabiha Gökçen özel bir izinle bu eğitimleri almış ve harekatlara katılmıştır. 1934 soyadı konunda Gökçen soyadını da ona Atatürk vermiştir. 2001 yılında Ankara’da hayatını kaybetmiştir. Adı İstanbul Anadolu Yakasında bulunan havalimanına verilmiştir.

Yorum YAZIN

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

three × 2 =