Savan Nedir?

Bu yazımızda siz değerli okuyucularımıza savan teriminin anlamını gösterip, savanın nerelerde görülebileceğine dair bilgileri sizlerle paylaşacağız. Savan iklimi insanlığın ilk çıktığı yerlerde görülmesi bakımından ve birçok hayvan ve bitki türlerine ev sahipliği yaptığından son derece önemli bir konudur.

Savan, geniş yaprak ve dallara sahip ağaçlar ve uzun otsu bitkilerle karışık bir şekilde karakterize olmuş bitki habitatıdır. Savanların yeryüzünün yaklaşık beşte birini kapladığı düşünülmektedir. Savanlarda yağışlar yıldan yıla farklılık gösterebilir ve bu bölgelerde insan nedenli olmayan yangınlara da sıkça rastlanır.

Pek sık rastlanmasa da kurak dönemin uzunluğuna göre savanlar, nemli, duru ve çalılık savanlar olmak üzere üç ayrı kategoriye ayrılabilmektedir. Savanlar ekvatoral yağmur ormanları ile kuzey ve güney yarım küredeki çöller arasındaki bir geçiş olarak da görülebilir.

Savan nedir

Savan İklimi Nedir?

Savanları kavrayabilmek için bu habitatın oluşmasının sebebi olan savan iklim tipi hakkında da bilgimiz olması gerekir.

Savan iklimi, tropikal iklim tiplerinin bir çeşididir. Savan iklimi, yıl boyunca sıcaklık ortalamasının yaklaşık 18 derecenin altına inmediği, en kuru ayda 60 mm’den az yağış alan iklim tipini ve bölgesini ifade etmektedir. Yağışlı aylarda hava sıcaklığı 25 ve 30 santigrat derece arasında seyreder. Yağışın az olduğu aylarda ise bu değerler 20 ve 25 santigrat derece arasında değişir.

Görülebileceği üzere yağışlı aylar, kurak aylardan daha yüksek sıcaklık değerlerine sahiptir. En sıcak ay Güney yarım kürede ekim iken, kuzeyde nisandır ki bu aylar yağışlı dönemin hemen sonrasına denk gelir.

Aynı kuşakta rastlanan muson iklimine göre daha az yağışlı ve kuru bir havaya sahip olmaya yatkındır. Mevsimler arası yağış miktarı arasında belirgin farklar oluşmaktadır. Kurak mevsim, yağışlı dönemlere göre daha uzun sürer. Yıllık yağış ortalaması 800 mm ile 1600 mm arasında değişiklik gösterir. Savan biyomunda yaz ve kış olmak üzere iki mevsim vardır. Yaz aylarında yağışlarda düşüş görülür.

Savan İklimi Nerelerde Görülür?

Savan iklimi bir tropikal iklim çeşidi olduğu için ekvator ve çevresinde görülür. Fakat ekvatorun çevresindeki her yerde bu iklim hakimdir diyemeyiz. Savan iklim yapısına Orta Amerika’da ve Karayip üzerindeki bazı adalarda, Amazon havzasında ve Güney Amerika’nın bazı kuzey noktalarında, Orta Afrika’nın birçok ülkesinde, Afrika’nın doğu kıyılarının güneyinde ve Hint yarım adasının doğu kıyısında ve Hindiçin’de görülür.

Ülkemiz ekvator kuşağında yer almadığından ülkemizde savanlara rastlanmaz. Savan habitatı kıtadan kıtaya, ülkeden ülkeye yerel sıcaklıklara ve yağış rejimine bağlı olarak değişebilir. Örneğin, yağışı bol olan savan ikliminin hakim olduğu yerlerde ağaçların, çayırlara göre daha fazla olması beklenir.

Belgesellerde gördüğümüz aslan ve kaplanların yaşadığı geniş alanlar da genelde savan alanlarıdır.

Yorum YAZIN

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

12 − five =