Sessel Yineleme
|Türkçe’de anlatımı güzel hale getirmek için kullanılan farklı yöntemler bulunmaktadır. Bunlardan biri de sessel yineleme dediğimiz yöntemdir. Bu yazıda sessel yineleme nedir, sessel yineleme ne demek, nasıl yapılır gibi konular üzerinde duracağız. Çünkü bu konuda araştırma yaptığınız zaman farklı bilgiler bulunuyor ve neredeyse hepsi de yetersiz.
Sessel yineleme sözcüklerde aynı seslerin tekrar edilmesidir. Kelimenin doğrudan yinelenmesi yinelenme olabilir ancak sessel yinelemede esas olan hecelerin yani seslerin tekrarıdır.
Bir örnekle açıklayalım. “Çok aktif olduğum gençlik yılları koşmayla, çalışmayla ve koşturmayla geçti.” Bu örnekte ahengi sağlayan kelimelerin sonu “mayla” ifadesiyle bitmiştir. Burada sessel bir yineleme vardır.
Paragrafta Sessel Yineleme
Paragraf sorularında bazen paragrafın anlatım tekniğiyle ilgili öncüller sunulur. Örneğin yinelemelere başvurulmuştur ya da sessel yinelemelere başvurulmuştur gibi öncüller bulunabilir. Eğer ikileme ya da yineleme derse kelimelerin tekrar etmesine bakabiliriz.
Ancak sessel yineleme derse paragraf içerisinde özellikle sözcüklerde tekrar eden harflere bakmamız gerekir.
Kısaca özetlersek yinelemede kelime tekrar eder, sessel yinelemede ise kelimeler arasında ses (hece) tekrarı vardır.
Paragrafın bir kısmanda bazen anlatımı ilgi çekici hale getirmek için sessel yineleme tekniğine başvurabilir. Örnek verelim.
“… Hafta sonu oldu mu her şey yeniden başlar, çocuklar koşar, herkes oyunlar oynar, bütün ortam neşe saçar.” Bu örnekte ar ekliyle anlatıma bir ahenk katılmıştır. Anlatımda söz sanatı kullanmak sadece şiire has değildir. Paragrafta da sessel yineleme veya yineleme ile anlatıma ahenk katılabilir.
Sessel Yineleme Örnekleri
Sessel yineleme nedir öğrendik. Paragrafta kullanılabileceğini de söyledik. Şimdi bilgilerimizi pekiştirmek adına birkaç örnek verelim:
- Beni her halimde kabul edeceksen gel. Sevincimle, kederlerimle, umudumla ve yalnızlığımla…
- Akşamları burada durulur, sonra sofra kurulur, herkes yer, öyle evine gider.
- Önce sana bakarım, sonra geceyi yakarım, bir tek seni kafaya takarım.
- Gelmeyle gitmek, sevmeyle hasret, bilmeyle yalnızlık kader ortaklarıdır.
- Sinemi açtım, kinimi kustum, artık daha özgürüm.
- Sırat köprüsünde, yol üstünde, karanlık gecenin ortasında tanıdım seni ben.
- Güzel bir simayla, felekten bir nidayla, gömleğimdeki yamayla gelsin sana.
Bu örnekleri çoğaltabiliriz. Sorularda karşılaştığınız zaman sessel yineleme için özellikle sonlarda bulunan ekleri incelemenizde fayda olacaktır.