Sisli Havalarda Ne Gibi Önlemler Alınmalıdır?

Sis oldukça basit ve yaygın bir doğa olayıdır. Ancak bu basit doğa olayları gerekli önlemler alınmadığında büyük felaketlere yol açabilmektedir. Bu nedenle sisli havalar için özellikle araçla yolculuk yapacaklar mutlaka gerekli önlemleri almalıdır. Bu yazıda sisli havalarda ne gibi önlemler alınmalıdır sorusuna yanıt vereceğiz. Basit olan bu yöntemler hem sizin hem de başkalarının canını kurtarabilir.

Sisli havalarda alınacak önlemler şöyle sıralanabilir:

  • Eğer zorunlu değilseniz sisli havalarda alınabilecek en etkili önlemdir.
  • Yola çıktıysanız sisli havalarda her zamankinden daha yavaş ve dikkatli araç kullanmalısınız.
  • Diğer sürücülerin sizi görmeyebileceğini aklınızdan sakın çıkarmayın.
  • Araç seslerini duymak için camları açık tutmak önemlidir.
  • Araçların bütün farlarının düzgün çalışır olmasına dikkat edin.
  • Sis yoğunlaştığında sis farları açılmalıdır.
  • Sollama yapmamaya ve mecbur kalmadıkça şerit değiştirmemeye dikkat edilmelidir.
  • Sisli havalarda uzun farlar açık olmamalıdır.

Bu önlemler size lüzumsuz geliyorsa bu işin ciddiyetini kavramamışsınız demektir. Trafikte sisli günlerde sis en önemli kaza sebeplerinden biridir. Sis kaynaklı kazalar ölümcül olabilmektedir.

Sisli havalarda ne gibi önlemler alınmalıdır

Sis Nedir?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi sis bir doğa olayıdır. Havadaki su buharı miktarı görüş mesafesini düşürdüğü zaman biz buna sisli hava deriz. Yatay görüş mesafesinin 1 km’nin altına düşmesi sisin varlığını gösterir.

Aslında sis oluşum bulutların oluşumu gibidir. Stratus denilen bulut türünün yerde ya da yere yakın oluşması sistir. Sisi yere yakın oluşan bir bulut gibi düşünebiliriz. Tıpkı bulutlardaki gibi siste de su buharı bulunmaktadır.

Yere yakın yerlerde havanın için su buharının ya yoğunlaşması ya da donması sonucu küçük su damlacıkları ya da buz kristalleri oluşur. Biz buna sis adını vermekteyiz.

Sisin tarıma çeşitli faydaları da vardır. Ancak güneş ışınlarının gelişini engellediği için ulaşım açısından büyük riskler doğurur. Hem kara, hem deniz hem de hava ulaşımı sisle birlikte zor hale gelir. Çünkü yatay görüş mesafesi oldukça düşer.

Sisli havalarda sadece motorlu araçlar değil yayalar da dikkatli olmalıdır. Görüş mesafesi düştüğü zaman nereden ne çıkacağı belli olmayabilir. Özellikle motorlu taşıtla yolculuk yapanların sisli havalarda mecbur olmadıkça yola çıkmamaları alınacak en basit önlemdir.

Yorum YAZIN

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

11 + five =