Tarih ile İlgili Meslekler
|Sosyal bilimlerin başında tarih gelir. Tarih bilimi beşeri ilimlerin atasıdır. Hal böyle olunca tarih bilimi çeşitli alanlarda hayatımıza etki etmektedir. Günlük siyasi olaylar dahi bazen tarihi süreçler çerçevesinde tartışılmaktadır. Tarihe ilgi duyan bu kadar geniş bir topluluğun olduğunu biliyoruz. Ancak insanlar ilgilendikleri alanla geçimlerini de sağlamak zorundalar. Bu nedenle bu yazıda tarih ile ilgili meslekler üzerinde duracağız.
Elbette tarihle ilgilenen bu kadar insan olması sonucunda tarihle ilgili çeşitli meslek dalları da bulunmaktadır. En basit haliyle eğitim – öğretim programlarında zorunlu olarak gösterilen tarih dersleri tarih öğretmenliği mesleğini zorunlu hale getirmiştir.
Tarihle ilgili mesleklerden en önemlileri aşağıda sıralanmıştır:
- Tarih Öğretmenliği
- Sanat Tarihçisi
- Arkeolog
- Tarih araştırmacısı
- Hititolog ve Sümerolog
- Antropolog
Şimdi bu dallar hakkında kısaca bilgi vermeye çalışalım.
Tarihle İlgili Meslek Dalları
Tarihle ilgili mesleklerden en önde gelenleri aşağıda sıralanmıştır.
Tarih Öğretmenliği
İlk akla gelen meslek tarih öğretmenliğidir. Tarih öğretmenleri çeşitli eğitim kurumlarında eğitim vermekle yükümlüdür. Günümüzde lise düzeyinden tutun da üniversitelerdeki çeşitli bölümlere kadar tarih öğretmenliği yapılabilir.
Tarih dersi zorunlu bir ders olduğundan ve sınavlarda bu dersten soru sorulduğundan eğitim kurumlarında tarih öğretmenlerine ihtiyaç bulunmaktadır. Devlet okullarının yanında özel okullar, etüt merkezleri, dershane ve sınava hazırlık kurslarına da tarih öğretmenlerine ihtiyaç duyulmaktadır.
Tarih öğretmeni olmak için tarih öğretmenliği bölümünü bitirmek ya da tarih bölümünden mezun olup formasyon ile öğretmenliğe geçiş yapmak gerekir.
Sanat Tarihçisi
Sanat insanlık tarihinin en eski uğraşlarından biridir. Aynı zamanda insanlık için de büyük bir değerdir. Sanat tarihçileri ise hem Türkiye’de hem de Dünya’da tarihsel süreçte ortaya çıkan sanat eserlerinin tasnifi, değerlendirilmesi ve incelenmesi sanat tarihiyle mümkündür.
Sanat tarihçileri devletin çeşitli sanat ve tarih kuruluşlarında çeşitli görevler alabilirler. Ayrıca sanat tarihi bölümlerinde de sanat tarihi derslerinde öğretmenlik yapabilirler.
Sanat tarihçilerinin kendilerini iyi yetiştirmesi önemli bir faktördür. Çünkü iyi yetişmek bu alanda fark oluşturmaya olanak sağlar.
Arkeolog
İnsanın tarihle ilgili bilgi edinmesi için tarihi belgelere ulaşması gerekir. Tarihi belgelerin önemli bir kısmı da yaşayan kalıntılardır. Bu kalıntıları profesyonel bir şekilde incelemek için arkeologlara ihtiyacımız vardır.
Arkeologların bir numaralı inceleme alanı kazılardır. Tarihi kazılarda ortaya çıkan kalıntılar daha doğru ve daha yeni bilgiler edinmemizi sağlar. Bir arkeolog hem kazı yaptığı döneme ait tarihi, hem de arkeoloji için gereken teknik bilgileri bilmelidir.,
Devletin istihdam edeceğinden daha fazla arkeolog mezun olduğu zaman iş bulma konusunda sıkıntılar çıkmaktadır. Arkeolojide de başarılı olmak için kendini yetiştirmek çok önemli olmaktadır.
Tarih Araştırmacısı
Tarih belgelere dayanan bir sosyal bilimdir. Tarihi belgeler ise çoktur. Doğru bilgiye ulaşmak için araştırma yapmak gerekir. Tarihi belgeleri sınıflandırarak incelemek dahi büyük bir iştir. Bu nedenle tarih araştırmacılarına ihtiyaç vardır.
Her düzeyde tarihle ilgilenen tarih araştırmacısı olabilir. Üniversitelerde bu sahada çalışan araştırmacılar bulunmaktadır.
Ayrıca iyi bir tarih araştırmacısı olursanız kendi yayınlarınızı da yayınlayıp farklı şekilde gelir elde edebilirsiniz. Tarih araştırmacısı nasıl olunur diyorsanız üniversitelerin ilgili sayfalarına bakmanızı öneririz.
Hititolog ve Sümerelog
Hititler Anadolu’da uzun süre yaşamış bir medeniyettir. Bunları incelemek ve bu toplumlar hakkında uzman olmak Anadolu tarihi açısından da önemlidir.
Yine Sümerler Dünya tarihinde çok önemli yeri olan köklü bir medeniyettir. Eski çağlara ait bu medeniyetleri incelemek için yazı ve edebiyat başta olmak üzere birçok özelliği bilmemiz gerekir.
Hititolog veya sümerelog olmak istiyorsanız üniversitelerde bu bölümlerde akademik çalışma yapabilirsiniz. Ancak bölümü sevmeli ve kendinizi geliştirmelisiniz.
Antroplolog
İnsan ve ırkları inceleyen bilim dalına antropoloji denir. Evrenin oluşumu ve şekillenmesi, hayatın başlangıcı ve gelişimi yine antropolojinin konusudur. İnsan ve insanlığa ait tarihi incelemek, insanları anlamak için önemlidir.
Antropologlar da yine üniversitelerde ilgili bölümlerde iş olanağı bulabilirler.
Arkeolog, hititolog ve sümerelogların çalışma alanları dar ve kısıtlıdır. Eğer bu alanları tercih edecekseniz araştırma yapmanız ve severek seçmeniz çok önemlidir.
Kısaca toparlamak gerekirse ister tarih bölümü mezunu ister başka bir bölümden mezun olun ne yaparsanız yapın araştırarak bölüm seçin. Ayrıca seçtiğiniz alanı sevmeniz ve o alanda iyi olmanız çok önemlidir. Tarih bölümünde kendini geliştirmek diğer bölümlere nazaran daha da önemlidir.