Trablusgarp Savaşı Özet Anlatım

trablusgarp savaşıÇok bilinmese bile Türkiye tarihi açısından Trablusgarp Savaşı çok önemli bir tarihi vakadır. Bu savaşı derinlemesine incelemek önemlidir ancak bir burada Trablusgarp Savaşını özet olarak anlatacağız. Savaşın neden çıktığını, gidişatını ve sonuçlarını özet olarak ifade edeceğiz. Trablusgarp Savaşı özet olarak anlatıldığında önce savaşın künyesi verilmelidir.

Trablusgarp Savaşı Özeti

  • Tarih: 1911 – 1912
  • Taraflar: Osmanlı İmparatorluğu – İtalya Krallığı
  • Yer: Trablusgarp, Adriyatik Denizi, Çanakkale Boğazı, Kızıldeniz.
  • Galip Taraf: İtalya Krallığı
  • Sonuç: Trablusgarp vilayeti ve çevresi İtalya Krallığına kalmıştır.

Savaşın tarihine baklığımız zaman Osmanlı Devletinin dağılma sürecine denk geldiğini fark ederiz. Osmanlı devleti bu savaşa zayıf koşullarda girmişti. Bunu bilen İtalya İmparatorluğu bu fırsatı değerlendirip Afrika topraklarındaki Trablusgarp bölgesini ele geçirmek istiyordu. Yine de beklenenin çok üstünde performans gösteren Osmanlı ordusu savaşı Balkan Savaşının patlak vermesi sonucu kaybetti.

Balkan Savaşlarından hemen sonra da Birinci Dünya Savaşı patlak verecekti. Bu yıllarda ekonomik ve askeri yönden zayıf olan Osmanlı Devleti üst üste gelen savaş ve işgallerle uğraşmak durumunda kalıyordu. Trablusgarp savaşı özet olarak Osmanlı Devletinden Trablusgarpı almıştır. Bu bölge, Fizan ve Sirenayka bir araya gelip daha sonra İtalyanlara karşı bağımsızlığını elde edecek ve bugünkü Libya Devleti ortaya çıkacaktır.

Bu savaşın önemli başka yönleri de vardır. Örneğin Mustafa Kemal bu savaşta Binbaşı rütbesiyle başarılı çarpışmalar gerçekleştirmiş ve kendini göstermiştir. Bununla birlikte 23 Ekim 1911 tarihinde İtalya Krallığından Yüzbaşı Carlo Piazza Osmanlı toprakları üzerinde keşif uçuşu yapmıştır. Bu uçuş tarihteki ilk keşif uçuşudur. Yine ilk uçaklı hava saldırısı da bu savaşta gerçekleştirilmiştir. 3 4 sene sonra çıkacak olan Birinci Dünya savaşında da uçaklar özellikle keşif için aktif olarak kullanılmıştır.

Trablusgarp Savaşının öneminin kavranmamasının nedeni hemen sonrasında çıkan Balkan Savaşının ve dünya harbinin onu gölgelemiş olmasıdır. Oysa ki, bu savaş Osmanlı tarihinde büyük acıların yaşandığı ve büyük destanların yazıldığı çok önemli bir savaştır.

Yorum YAZIN

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

fifteen − two =