Tundra Biyomu ve Özellikleri

Aynı coğrafi özelliklerin ve bitki örtüsünün gördüğü geniş yaşam alanlarına biyom denir. Tundra ikliminin hakim olduğu alana ise tundra biyomu denmektedir. Tundra biyomunun bitki örtüsü de tundra adı verilen bitkilerdir.

Daha önce tundra iklimi ve özellikleri üzerinde durmuştuk. Bu iklimin hakim olduğu alan tundra biyomu alanıdır. Tundra biyomu çok bilinmemekle birlikte Dünya’daki en geniş biyomların başında gelir. Kara alanlarının 5’te 1’i bu biyomdan oluşmaktadır.

Canlılığın da konusu olan bu tundra biyomu biyoloji ve coğrafya için ortak bir konu olarak görülebilir.

Tundra Biyomunun Özellikleri

Tundra biyomu kutup dairelerine yakın yerlerde bulunmaktadır. Ancak güney yarım kürede bu alanın okyanuslarla kaplı olması bu biyomun sadece kuzey yarım kürede görülmesine neden olur. Tundra biyomunun ana özelliği ise soğuk olmasıdır.

Soğuk iklimden dolayı elbette çok hareketli bir canlılık ortamı yoktur. Ancak buna biyom dediğimize göre aslında bazı canlıların doğal yaşam alanı bu bölgedir.

Tundra ikliminin yarattığı zorlu koşullara ayak uydurmuş bazı bitki ve hayvanlar vardır. Tundra biyomu hayvanları şöyle sıralanabilir:

  • Penguen
  • Kutup tavşanı
  • Dağ keçileri
  • Geyikler
  • Yabani keklikler
  • Bazı kurbağa ve sürüngenler

Tundra köken olarak ağaçsız ova anlamına gelmektedir. Biyoma adını veren tundralar küçük çalı ve otlardan oluşmaktadır.

Tundra biyomunda günlük ve yıllık sıcaklık farkları fazladır. Ancak genel olarak sıcaklıklar çok düşüktür. Tundra iklimi grafiğine baktığımızda bu durum görünmektedir.

Tundra biyomu

Tundra ortamının küresel ısınma ile tahrip edilmesi ve buzulların erimesi Dünya’nın geleceğini de tehdit etmektedir.

Tundra Biyomunun Katmanları

Genel olarak tundra biyomunda üç katman veya derece vardır. Bunlar şöyle sıralanabilir:

  • Arktik tundra
  • Antarktik tundra
  • Alpin tundra

Arktik tundra biyomu kuzey kutbuna en yakın olan tundra katmanıdır. Oldukça soğuk ve kurak özellikler taşır. Kış sıcaklıkları -30 derecelerin altındadır. Buna karşın yazın da çok soğuk ve kuraktır.

Antartik tundra da arktik tundra biyomuna benzer koşulları taşır. Ancak adından da anlaşılacağı gibi Antarktika kıtasının çevresinde görülür. Güney yarım kürenin en güneyindeki bazı adalarda soğuk ve kurak tundra iklimi etkileri görülmektedir.

Her iki tundra biyomunda da sürekli olarak donmuş toprakların bulunmasından dolayı toprağın çözülmesi söz konusudur. Bu nedenle toprak kalitesiz ve verimsizdir.

Alpin tundra biyomu ise kutup dairelerine yakın yerlerde değil de dağların yüksek kısmında bulunur. Dağ zirvelerinin soğuk olması tundra iklimine benzer dağ iklimlerinin görülmesine neden olur. Alpin tundra da koşullar diğer tundra biyomlarına göre biraz da yumuşaktır.

Tundra biyomu nerelerde görülür dersek kutup dairelerine yakın bölgeler de ve yüksek dağlarda görülür şeklinde özetleyebiliriz.

Yorum YAZIN

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

one × 4 =