Tuz Ruhu Asit Mi Baz Mı?
|Kimya dersinde de günlük hayatta da bazı maddelerin asit mi baz mı olduğunu bilmekte yarar vardır. Bu nedenle kezzap, amonyak, tuz ruhu gibi maddelerin asit mi baz mı olduğu çok tartışılır.
Bu yazıda tuz ruhu asit mi baz mı öğreneceğiz. Önce kısaca cevap verelim. Ardından biraz mantığını açıklayalım. Tuz ruhu bir asittir.
Bu arada şunu belirtelim. Tuz ruhunun bilimsel adı hidroklorik asit şeklindedir ve formülü HCI şeklindedir.
İlgili yazı: Amonyak asit mi baz mı?
Asit ve Baz Ne Demektir?
Sulu çözeltilere H+ iyonu veren maddelere asit, OH– iyonu veren maddelere baz denir. Tabi bu tanım çok klasik ve basit bir tanımıdır. Tuz ruhunun asit mi baz mı olduğunu suya verdiği iyondan da anlayabiliriz.
HCI → H+ + CI– şeklindedir. Görüldüğü gibi tuz ruhu suya H+ iyonu vermiştir.
Bir maddenin asit mi baz mı olduğunu anlamanın bir yolu da turnusol kağıdıdır. Turnusol kağıdı bir gösterge kağıdıdır. Turnusol kağıdını kırmızıya boyayan maddelere asit, maviye boyayan maddelere ise baz denmektedir.
Kimyada asit ve baz kavramlarını test etmek için pH kavramı kullanılmaktadır. Buna göre pH değeri 7’den küçük maddeler asit, 7’den büyük maddeler de baz olmaktadır.
Bütün bu özellikler açısından ele alırsak tuz ruhu asittir.
Asitlerin Genel Özellikleri
Son olarak asitlerin genel özellikleri üzerinde duralım. Böylece kezzap, zaç yağı, çamaşır suyu gibi maddelerin de asit mi baz mı olduğunu daha kolay anlarız.
Asitlerin genel özellikler maddeler halinde şöyle sıralanabilir:
- Suda çözündüklerinde ortama H+ iyonu verirler.
- Oda şartlarında pH değerleri 7’den küçüktür.
- Tatları ekşidir.
- Bazlarla tepkimeye girerler.
- Tahriş edici özellikleri vardır.
- Turnusol kağıdının rengini kırmızı dönüştürürler.
Bütün bu özellikleri ele aldığımızda tuz ruhunun bu özelliklerinin tamamı taşıdığını söyleyebiliriz. Daha önce benzer bir soruyu HCI asit mi baz mı şeklinde yanıtlamıştık. Aslında HCI ve tuz ruhu aynı maddelerdir.