Ülkemizdeki Platolar

Platolar coğrafya açısından önemli alanlardır. Bu yazıda Türkiye’deki yani ülkemizdeki platolar üzerinde duracağız. Platoları çok sık duyarız ancak ülkemizdeki platolara örnek verilmesi istendiğinde pek çoğumuz bir şey söyleyemeyiz. Bu nedenle bu yazıyı derledik.

Genellikle Akarsular vadileriyle yarılmış yüksek düzlük alanlara plato denir. Ülkemiz yükseltisi yüksek olan bir yer olduğu için çok sayıda platoya ev sahipliği yapmaktadır. Bu platolar tarımsal üretim için de önemlidir.

Türkiye’de en çok plato İç Anadolu Bölgesinde bulunmaktadır. Harita üzerinden baktığınızda da bu durum görülebilir.

Ülkemizdeki platolar

Türkiye’de küçük çapta da birçok plato alanı bulunmaktadır. Bunlardan önemli olanlarını bilmek ve örnek verebilmek yeterli olacaktır.

Bölgelere Göre Türkiye’deki Platolar

Plato nedir öğrendik. Aşağıda bölgelere göre Türkiye’deki platolardan bahsedilmiştir.

İç Anadolu Bölgesi Platoları

İçi Anadolu Bölgesinde bulunan önemli platolar şöyle sıralanabilir:

  • Obruk platosu
  • Haymana platosu
  • Cihanbeyli platosu
  • Bozok platosu
  • Uzunyayla platosu
  • Yazılıkaya platosu

Şimdi bu platolar hakkında önemli bilgileri verelim.

Obruk platosu: Kuzeyinde Tuz Gölü havzası ve güneyinde Konya havzası bulunur. Doğu ve batısında da dağlar yer almaktadır.

Haymana platosu: Ankara’nın Haymana ilçesinde yer alır. İlçenin büyük bir kısmını bu plato oluşturmaktadır.

Cihanbeyli platosu: Konya’nın Cihanbeyli ilçesinde bulunan önemli ve geniş bir platodur.

Bozok platosu: Yozgat ve Sivas illeri arasında yer alır. Hayvancılık açısından önemlidir. Adına eski bir Türk boyundan almıştır. Türkiye’nin en büyük platosu olma özelliğini taşımaktadır.

Uzunyayla platosu: Sivas ve Kayseri arasında bulunur. İç Anadolu Bölgesinin Yukarı Kızılırmak bölümünde yer almaktadır.

Yazlıkaya platosu: Eskişehir dolaylarında yer alır. İç Anadolu bölgesinin İç Batı Anadolu bölümünde bulunmaktadır.

Diğer Platolar

Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Şanlıurfa ve Gaziantep platoları yer almaktadır.

Gaziantep platosu: Güneydoğu Anadolu Bölgesinin batı kesiminde yer almaktadır. Adından da anlaşıldığı gibi Gaziantepte bulunmaktadır.

Şanlıurfa platosu: Gaziantep platosuna göre daha doğuda yer alan geniş bir alandır. Tarımsal üretim açısından önemlidir.

Şanlıurfa ve Gaziantep platoları tabaka düzlüğü platosu sınıfında yer alırlar.

Erzurum – Kars platosu: Volkanik bir platodur. Yüksekliği oldukça fazladır. Erzurum Kars bölgesinde bulunur. Yaz yağışları almaktadır. Hayvancılık için önemlidir.

Ardahan platosu: Yine yüksek bir platodur. Doğu Anadolu Bölgesinin kuzeydoğusunda yer almaktadır. Erzurum – Kars platosunun devamı niteliğindedir.

Taşeli platosu: Akdeniz Bölgesinde yer almaktadır. Karstik platolara örnektir. Verimsiz topraklar nedeniyle nüfus yoğunluğu düşüktür.

Teke platosu: Akdeniz Bölgesinin batı kesiminde yer alır. Yine karstik özelliğe sahip bir platodur. Burada da geçirimli toprak verimsizleşmiştir.

Çatalca – Kocaeli platosu: İstanbul’u da içine alan geniş bir platodur. Marmara Bölgesinde yer almaktadır. Akarsu aşındırmasıyla peneplenleşmeye uğramış bir platodur. Oldukça alçaktır. Nüfus yoğunluğu çok fazladır. Sanayileşme yaygındır.

Safranbolu platosu: Batı Karadeniz’de yer alır. Peneplen özellikle ve alçak bir platodur. Yükseltisi 500 metre civarındadır.

Tags:

Yorum YAZIN

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

three + seventeen =