Vücut Sıvıları

Yetişkin bir insanın vücut ağırlığının %60 – %70 kadarı sudur. Bu oran cinsiyete, yaşa, kiloya bağlı olarak farklılık gösterir. Mesela yeni doğan bir bebeğin vücudundaki su oranı %75’dir. Yaşamın ilk beş su oranı gününde %70’e iner. Erkeklerdeki su oranı kadınlara göre fazladır. Ya da şişman kişilerin zayıf kişilere göre… Ayrıca yaş ilerledikçe de vücut sıvısında düşme görülür.

Vücut sıvısı saf su ile alınması en mantıklı olanıdır. Ayrıca meyvelerden ve yemeğin suyundan da dışarıdan sıvı alımı yapılır. Yetişkin bir insanın günlük su ihtiyacı 2500-2600 ml kadardır. 

Vücut sıvısının dengede kalması için alınan sıvı ile vücuttan çıkan suyun eşit olması gerekmektedir.

Vücuda su alımı (Hidrasyon): Vücuda içecek ve besinlerdeki sıvıyı ağız yoluyla alınmasına ekzojen su kazanımı denir. Bunun dışında vücudumuzda meydana gelen metabolizma sırasında açığa çıkan suya endojen su kazanımı denir.

Vücuttan su kaybı (Dehidratasyon):  Vücuda alınan su, vücutta bulunan sıvının dengede kalması için aldığı suyu geri verir. İdrarla, solunumla, terlemeyle, ve gaitayla (dışkı) vücut dışına atılır.

vücut sıvıları

Suyun Vücuttaki Görevleri

  • Hücrelerin ihtiyacı olan maadeleri hücreye taşımak
  • Besinlerin sindirimine yardımcı olmak
  • Beyin, omurilik gibi bazı organları dış etkenlerden korumak
  • Vücut ısısını dengede tutmak
  • Hücrelerin fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için gerekli olan katı maddelerin çözünmesini sağlamak
  • Kanın hacmini dengelemek
  • Hücrelerde metabolik faaliyetler sonucu oluşan atık maddeleri boşaltım organlarına (böbrek, akciğer, deri, sindirim kanalı) taşıyarak vücut dışına atılımını sağlamak.

Yorum YAZIN

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

eighteen + ten =