Yoğunluk Farkından Yararlanılarak Karışımları Ayırma

Yoğunluk Farkından Yararlanılarak Karışımları Ayırma Yöntemleri

Aktarma Yöntemi: İçme suyu için kullanılan kaynak suyu önce dinlenmeye bırakılır. Bu sayede kum, taş gibi yabancı maddeler suyun dibine çökmesi sağlanır. Ondan sonra taştan ayrılan su yeni bir kaba boşaltılır ve böylece aktarma yöntemi ile ayırma işlemi bitmiş olur. Aktarmanın diğer adı dekantasyondur. Bu işlem çokça zeytinyağının saflaştırılması için kullanılır. Eğer aktarma yöntemi ile karışımları ayıracak iseniz kabı çok fazla hareket ettirmemeye dikkat edin.

Çöktürme Yöntemi: Bu yöntem genellikle homojen karışımları bileşenlerine ayırmak için kullanılır. Mesela içme suyu arıtımında kaynak suyu çöktürülme işlemine tabi tutulur. Bu sayede ağır metallerden ve diğer yabancı maddeler katılaştırılır. Oluşan bu katı maddelere çökelti denir. Çökelti sonradan kaynak suyundan ayrılır.

Koagülasyon (Pıhtılaşma) Yöntemi: Çöktürme yönteminde çöktürücü madde miktarı fazla ise karışımda dibe çökmeyen kolloidler oluşabilir. Bu nedenle yardımcı kimyasal maddeler kullanılarak havada asılı duran maddelerde çöktürülür. Bu işleme Koagülasyon (Pıhtılaşma) denir.

Yüzdürme Yöntemi: Yoğunlukları farklı olan iki maddeyi yüzdürme yöntemi ile ayırabilirizç Örneğin: Talaş ve çakıl karışımını bir suya dökeriz. Talaş üstte çakıl taşı alta doğru hareket edecek. Ondan sonra aktarma ya da ayıklama yöntemini kullanarak ayıklarız.

Tanecik Boyutu Farkından Yararlanılarak Ayırma Yazısına Gitmek İçin TIKLAYINIZ.

 

Yorum YAZIN

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

fourteen − 3 =