Zaman Yönetimi İçin Beş Tavsiye
|Zaman yönetimi özellikle yoğun çalışan öğrenciler için çok önemli bir mevzudur. Aynı zamanda bir işte çalışan kpss adayları için de zaman yönetimi hayati bir meseledir. Zamanınızı yönetmek için aşağıda bahsedilen beş tane basit yöntemi uyguladığınızda vaktiniz daha verimli olacak ve daha çok şeyi yapma imkanı bulacaksınız. Özellikle bir işte çalıştığı halde bir yabancı dil öğrenmek isteyen veya kpss, yds, ales tarzı sınavlara hazırlayan yetişkinler bu tavsiyelere kulak vermelidirler. Burada sizlere nasihatte bulunacak değiliz. Sadece beş tane ıspatlanmış yöntemi sizinle paylaşacağız. Uygulamanız sizin yararınıza olacaktır. Uygulamazsanız eğer varsa vakit sıkıntınız devam edecektir. Her şey size kalmış.
Telefonu Sessize Alın
Telefonlar artık hayatımızın vazgeçilmez cihazlarıdırlar. Ancak ders çalışma veya bir işle meşgul olma sırasında aklımız telefonda olursa yoğunlaşamayız. 50 dakika bir iş yapıp 10 dakika telefonla konuşsanız sorun olmaz. Ancak 1 saat boyunca ikisi birlikte yapmaya karar verdiğinizde toplamda 10 dakika kadar ancak işinizle uğraşma imkanı bulursunuz. Burada sessiz almak derken kast ettiğimiz telefonla bağlantınızı kesmektir. Yoksa sessize alıp mobilden internette gezinseniz de anlamı olmaz. Ya da telefon yerine bilgisayarla ilgilenseniz de aynı hesap. Telefon burada bütün teknolojik cihazların simgesi durumundadır.
Sabahları Günü Programlayın
Programlı çalışmak veya programlı yaşamak bazılarımıza çok zor gelebilir. Ancak her sabah kaltığımızda kahvaltıda veya yolda giderken 5 dakika kaba taslak ne yapacağımızı saatlere göre düşünürsek uygulamada çok daha verim elde ederiz. Bazı günler akşama kadar çok şey yapıyormuşuz gibi gelir ama hiçbir şey yapmayız. Oysa mesela sabah kalkan biri basitçe öğleye kadar şuınu çalışıcam, sonrasında şu denemeyi çözücem tarzında bir program oluştursa gün içerisinde ne kadar çok şey yaptığını gün sonunda fark edecektir. Sabahları program yapma zamanla kazanılabilecke basit bir alışkanlıktır.
İhtiyaçlar İçin Ayırdığınız Zamanı Planlayın
İnsanların dinlenme, yemek yeme hayal kurma gibi gün içerisinde ihtiyaçları vardır. Bu ihtiyaçlar uzadıkça uzar. Yemek yersiniz ardından çay dinlenme sindirme derken uzadıkça gider bu vakit. Ama mesele sabah 7 ile 7.30 arasında yemeği halledeceğim derseniz ve ona göre davranırsanız işleriniz daha kolay olur. Aksi taktirde vaktin nasıl geçtiğini anlayamazsınız. Yapılan araştırmalar ihtiyaç kabilinden küçük bir sürü şeyin insan vaktinin büyük bölümünü aldığını gösteriyor.
İşleri Tek Seferde Yapın
Bir iş uzadığında sıkılır ve sonraya bırakırız. Sonra işe kaldığımız yerden başlamak istediğimizde bir sürü vaktimiz gider. Kaldığımız yeri hatırlamak, işe yeniden ısınmak vs gibi durumlar çok vakit alır. Ayrıca işin bizi beklediği düşüncesi zihnimizi meşgul ederek verimimizi düşürür. Bir işe oturduğunuzda kendinizi biraz zorlayıp o işi bitirmeden kalkmamalıyım diye ayarlarsanız biraz zorlansanız bile işi bitirirsiniz ve kafanız rahat olur. Başarılı insanlar genelde eline aldıkları işleri bitirirler.
Her Şeyin Vaktine Riayet Edin
İşe 7’de mi başlıyorsunuz ya da derse, o saatte mutlaka başlayın. Otobüs durağına 8’de mi varıyorsunuz mutlaka orda olmaya çalışın. Eğer işleri vaktinde yapma alışkanlığı edinmezseniz o zaman yaptığınız plan programlar da zamanla anlamsız hale gelecektir. Her şeyin vaktine riayet ettiğiniz taktirde planlarınız daha çok tutacak ve zaman yönetiminiz daha verimli olacaktır.