Hakim Olmak İçin Hangi Derslerin İyi Olması Gerekir?
|Hakimlik son derece saygın ve birçok insanın seçmek istediği bir meslektir. Ayrıca yaşam koşulları açısından da son derece iyidir. Bu yazıda hakim olmak için hangi derslerin iyi olması gerekir sorusuna yanıt vereceğiz. Aynı zamanda hakim olmak için gerekenler konusunda da biraz bilgi sunacağız.
Hakim olmak için hukuk bölümünden mezun olmanız gerekir. Hukuk bölümü de TM puan türünden öğrenci aldığı için bu puan türüne gerekli olan derslerin iyi olması önemlidir.
Hakim olmak isteyen bir öğrencinin şu derslerinin iyi olması önemlidir:
- Türkçe
- Matematik (Mat 1 ve Mat 2)
- Geometri
- Edebiyat
- Tarih
- Coğrafya
Eğer hakim olmak istiyorsanız bu derslere iyi çalışmanız gerekir. Hukuk fakültesine girmek için özellikle Türkçe, matematik ve edebiyat testlerinden yüksek net yapmak sizin için çok önemlidir.
Hakim Olmak İçin Hangi Özellikler Gerekir?
Hakimler verdikleri adli kararlarla insanlar arasındaki problemleri çözme veya insanları cezalandırma gibi yetkilere sahiptir. Bu ise büyük bir sorumluluktur. Bu nedenle hakimlerin mesleğe hazır ve nitelikli olması gerekir. Hakim olmak için gereken özellikler sizde varsa meslekte başarılı olmanız da daha kolay olacaktır.
İyi bir hakimin her şeyden önce hukuk bilgisi çok iyi olmalıdır. Mesleki yeterlilik açısından en önemli konu hukuki bilgi ve yetkinliktir. Bu olmadan hakimlik yapmak pek mümkün değildir.
Bazen zor kararlar vermesi gereken hakimin aynı zamanda kararlı ve cesur olması gerekir. Çünkü hakimlerin zaman zaman hukuk çerçevesinde karar verirken birçok kişi ve kurumu karşısına alması da söz konusu olabilir.
İyi bir hakimin hukuk bilgisinin yanında ilkeli ve cesur bir duruşunun olması şarttır. Bu ise bir kişilik meselesidir.
Kamu görevlerinin tamımı bir devlet adamlığı kişiliği gerektirir. Bu da cesur, kararlı ve bilgili kişi anlamına gelir. Hakimler mahkemede çalışan kişilerdir. Bütün mahkemeler de devlete bağlı olduğundan hakimler devleti temsil etmektedir.
Hakim ve savcıların özel sektörde bu görevleri yapamazlar. Hakimlik ve savcılık birer kamu görevidir.
Hakim Olmak İçin Hangi Liseye Gitmek Gerekir?
Bu soru da çok sorulmaktadır. Hakim olmak için özelleşmiş bir lise bulunmuyor. Ancak lisede eşit ağırlık bölümünü tercih etmeniz ya da üniversite sınavına bu alanda hazırlanmanız gerekir. Çünkü hakim olmak için gerekenler arasında hukuk mezunu olmak bulunuyor.
Aslında yapılan son değişiklikle artık idari hakim olmak için hukuk mezuniyet şartı aranmıyor. Ancak adli hakim olacaksanız yine hukuk mezuniyeti gereklidir. Ayrıca idari hakim olacaksanız da yine hukuk mezunu gibi hukuk bilmeniz gerekecek. Burada da en iyi yöntem hukuk bitirmektir.
Meslek liselerinde avukat ya da savcı olmak gibi bir alan yok. Bu nedenle hukuk için özel bir lise bulunmuyor.
Hukuk kazanma şansınızı arttırma açısından iyi bir Anadolu lisesi tercih etmek sizin için yeterli olacaktır.
Hakim Nasıl Olunur?
Hakim olmak için iyi olması gereken dersleri sıraladık. Şimdi de hakim nasıl olunur konusunu özetleyelim.
Öncelikle üniversite sınavında hukuk bölümünü kazanmanız gerekir. İyi bir hukuk fakültesi olursa kendinizi daha iyi yetiştirirsiniz ve hakim olma şansınız da artacaktır. Bunun için yukarıda sıraladığımız derslere iyi çalışın ve yüksek net yapın.
Hakim olmak için kaç yıl okunur sorusu da çok sorulmakta. Şunu diyelim. Hukuk bölümü için 4 yıl okumak gerekiyor. Bu eğitim süresinin 5 yıla çıkarılacağı düşünülüyor. Tabi okulu uzatmama durumları için bu sayılar geçerli.
Okul bittikten sonra stajınızı tamamlayıp avukatlık yapabilirsiniz. Devlet hakim ve savcılık sınavları açar. Bu sınavları geçince mülakata çağrılırsınız. Mülakatları da geçerseniz hakim veya savcı olursunuz.
Bir süre atandığınız yerde yardımcı hakim olarak görev yaparsınız. Ancak bu sürede de maaş alacağınız için artık o yola girmişsiniz. Daha sonra adım adım ilerleyerek hakim olur ve derecenizi yükseltirsiniz.
Son olarak hakimliğin saygın olduğu kadar nitelik gerektiren ve ciddiye alınması gereken bir meslek olduğunu hatırlatalım. Hakim olmak ile ilgili diğer bilgilere hakim ve savcılar kurulunun İnternet sayfasından ulaşabilirsiniz.