Marconi Neyi İcat Etmiştir?
|Bugün kullandığımız teknoloji parlak ve girişimci mucitler sayesinde buraya gelmiştir. Marconi ise bu mucitlerden önemli bir tanesidir. İlginç bir yaşamı olan ve hakkında birçok bilinmeyen bulunan Guglielmo Marconi yakın tarihin çok önemli bilim insanlarından biridir. Bu yazıda Marconi neyi icat etmiştir bunu öğreneceğiz. Ayrıca onun hayatı fizik bilimine katkıları üzerinde de duracağız.
Marconi’nin icatlarından en önemlileri maddeler halinde şöyle sıralanabilir:
- Radyo
- Telsiz telegraf
- Manyetik detektör
- Monopol anten
Bunların dışında da Guglielmo Marconi irili ufaklı çeşitli icatlar yapmıştır. Aynı zamanda bir girişimci olan Marconi şirket kurmuş ve teknoloji alanında önemli girişimlerde bulunmuştur.
Guglielmo Marconi 1909 yılında radyo ile ilgili çalışmalarından dolayı Nobel Fizik Ödülü’nü alan iki kişiden biri olmuştur. Diğer Alman fizikçi Ferdinand Braun’dur.
Marconi’nin Hayatı ve Çalışmaları
Guglielmo Marconi 25 Nisan 1874 tarihinde İtalya’nın Bologna kentinde doğmuştur. Zengin ve soylu bir aileye sahiptir. Marconi’nin babası varlıklı bir adamdı ve geniş toprakları vardı. Annesi ise İrlanda kökenli Jameson ailesinin bir mensubuydu. Bu ailede zengin bir ailedir.
Varlıklı oldukları için Marconi’nin ailesi onun iyi bir eğitim alması için her türlü imkanı sağladılar. Özel öğretmenlerden iyi bir eğitim aldı. Marconi Livorno teknik okulundan ve şehirdeki Belogna Üniversitesinde eğitim aldı.
Fizikle İlgili Çalışmaları
1894 yılına geldiğimizde büyük Alman fizikçisi Rudolf Hertz elektromanyetik dalgaları buldu. Bu dalgalar görünmeden ilerliyor ve ışık hızıyla hareket ediyordu. James Clerk Maxwell’in de çalışmaları elektromanyetik dalgaları giderek daha çok ortaya çıkarıyordu.
Marconi elektromanyetik dalgaların keşfinden çok etkilenmiş ve kendisi de benzer çalışmalar yapmak istemiştir.
Bu amaçla 1894 yılında Bologna kenti yakınlarında bulunan ve ailesine ait olan arazide kendince bulduğu aletlerde çeşitli deneyler yapmaya başladı. Kullandığı aletler yeterince hassas ve gelişmiş değildir. Ancak zamanla çalışmalarını tekrar edip daha iyi ekipmanlar kullanmaya başladı.
Yapılan deneylerde Marconi sinyal aralığının metal plaka veya antenle yükseltilebildiğini gördü. Elektromanyetik dalgaların rastgele yansımasını önlemek için ise çeşitli yansıyıcı maddeler kullandı. Yükseltilen sinyallerle dalgaların 2,5 km kadar kontrollü ilerletebilmesi Marconi’ye yeni ufuklar açtı ve onu heyecanlandırdı.
İngiltere’ye Göç Etme
Marconi çok önemli çalışmalarla büyük buluşlar yapmayı hedefliyordu. Ancak İtalyan devleti kendisine herhangi bir destek sağlamıyor ve çalışmalarına önem vermiyordu. Bunu değerlendiren Marconi Londra’da daha iyi şartlar bulabileceği düşüncesiyle 1896 yılında Londra’ya göç etti.
İngiltere’de önemli bir elektrik mühendisi ve mucit olan William Henry Preece Marconi’ye destek oldu. Gittiği ilk yıldan itibaren yoğun çalışmalar yapan Marconi, ilk senesinde İngiltere’ye patent başvurusunda bulundu.
Patent başvurusunda bulunduktan sonra deneylerine devam eden Marconi 14 km’den daha uzağa sinyaller göndermeyi başladı. Ayrıca William Henry Preece ile birlikte düzenledikleri konferanslarla bu çalışmalar dünya çapında duyuruldu. 1 sene sonra 1897’de İtalya’ya dönüp 19 km uzaklıktaki İtalyan savaş gemileriyle iletişim kurmayı başardı. Böylece elektromanyetik dalgalarla gittikçe daha uzağa sinyal gönderilebiliyordu.
Marconi’nin kuzeni de bir mühendisti ve epey varlıklıydı. Onun patentine destek verdi ve 1900 yılında kablosuz telgraf ve sinyal şirketi kuruldu. Şirketin bütün faaliyetleri kablo olmadan telgraf mesajlarının gönderilmesiydi. 1899 yılında İngiltere’nin Güney Foreland noktası ile Fransa’nın Wimereux kendi arasında 50 km mesafede iletişim sağlandı. Yine aynı yıl İngiliz gemilerine 121 km mesafeden mesaj gönderildi.
Marconi iki tane Amerikan gemisine telsiz telgraf bağladı. Bu gemiler denizde yat yarışlarını takip ediyor ve sonuçları telgrafla karaya bildiriliyordu. Burada telsiz telgrafın denizlerde etkin kullanılması onun girişimciliğini daha da cesaretlendirdi. Bu nedenle Marconi uluslararası deniz haberleşme şirketini kurdu. Bu şirketin çalışma alanı da gemilerle haberleşmeyi sağlamaktı.
1900 yılında Marconi radyo patentini aldı. Aslında bu patent kablosuz telgraf verilerinin daha kusursuz aktarılmasına dayanıyordu. Ancak 1943 yılında Amerikan yüksek mahkemesi radyo dalgaları patentini iptal etmiştir. Çünkü mahkeme Tesla diğer bilim adamlarının radyo geliştirmede daha öncelikli olduğuna karar vermiştir.
Radyonun İcadı
Marconi’nin hedefi her zaman okyanus ötesine geçerek dünya çapında radyo yayını yapmaktı. Ancak o dönemde Dünyanın şekli ve yapısından dolayı dalgaların belirli bir mesafeden öteye kontrollü gönderilemeyeceği görüşü bilim dünyasında yaygınlaşmıştı.
Ancak buna rağmen 1901 yılının sonunda İngiltere’den gönderilen bir sinyali Amerika’dan alarak Marconi ilk okyanus ötesi kablosuz haberleşmeyi sağladı. Bu artık bir devrim niteliğindeydi. Radyonun icadının temeli atılmış ve bundan sonra ortaya çıkacak gelişmeler için çok önemli bir safha tamamlanmış oldu. Daha sonra iletişimin gelişmesi Marconi’nin bu icadının geliştirilmesiyle mümkün olmuştur.
Marconi 1902 yılında manyetik detektörü de patent listesine ekledi. Bu da iletişimi geliştiren bir aygıttı.
1909 yılında Marconi radyo dalgalarıyla ilgili yaptığı çalışmaların sonucu olarak Nobel Fizik Ödülüne layık görüldü. Ödülü onunla birlikte Alman fizikçi Ferdinand Braun da kazanmıştır.
1910 yılında çok yüksek dalga boyu kullanılarak (8.600 metre) İrlanda’dan Arjantin’e mesajlar gönderildi. Bu mesafe olarak yeni bir rekordu. Uzun mesafeler üzerinde çalışan Marconi 1918 yılında ise İngiltere’den Avustralya’ya sinyal göndererek uzaklık rekorunu yeniledi.
1912 yılında batmaya başlayan Titanik gemisinden telsiz ile iletişim kurulması yüzlerce kişinin hayatını kurtarmıştır.
Kısa Dalga Boylu Sinyaller
Marconi uzunca bir süre uzun dalga boylarını daha uzak mesafelere göndermekle meşgul oluyordu. Ancak I. Dünya Savaşı yıllarında uzun dalga boylu iletişim dalgalarına düşmanların müdahalede bulunduğunu fark etti. Bunun üzerinde daha güvenli ve verimli iletişimin kısa dalga boylarıyla sağlanacağı düşüncesine sahip oldu.
Birkaç yıl çalıştıktan sonra Marconi kısa dalga boylarıyla da uzun mesafeye sinyal göndermeyi başardı. Böylece iletişim daha verimli ve güvenli gerçekleşebilecekti.
Marconi tüm bu çalışmalarının sonucu olarak çok fazla ödül ve onur nişanı aldı. Paris Barış Konferansına 1919 yılında tam yetkili temsilci olarak gönderildi. Birçok onura layık görüldü. 1929 yılında İtalyan senatosuna aday gösterildi. 1930’dan Kraliyet İtalyan Akademisi başkanı oldu.
Hayatının son yıllarına İtalya’ya dönen Marconi faşist Mussolini iktidarını desteklemiştir. Mussolini işgallerini savunmak için çeşitli faaliyetlerde bulunmuştur. 20 Temmuz 1937 tarihinde Roma’da kalp krizinden hayatını kaybetmiştir.