Nükleer Füzyon Nedir?
|Füzyon kavramını anlamak için atom çekirdeğini anlamak gerekir. Atomun kütlesini atomun çekirdeğini oluşturur. atom çekirdeğinde + yüklü protonlar ve yüksüz nötronlar bulunmaktadır. Atom çekirdeğindeki tanecikler arasında çok güçlü bir nükleer çekim bulunmaktadır.
Daha önce nükleer fisyon nedir açıkladık. Şimdi de nükleer füzyonu açıklamak için önce biraz nükleer enerji kavramı üzerinde duralım.
Nükleer Enerji Nedir?
Atom çekirdeğinde kaynaşma (füzyon) ve parçalanma (fisyon) tepkimelerinin meydana gelmesiyle ortaya çıkan enerjiye nükleer enerji denir. Nükleer enerji çok büyüktür.
Daha önce Dünya savaşında kullanılan atom bombası nükleer fisyona örnektir. Atom bombasında atom parçalanmaktadır. Ancak füzyon olayında atomlar birleşmektedir. Füzyonu esas alan nükleer silah hidrojen bombası dediğimiz silahtır. Hidrojen bombası daha önce hiçbir savaşta kullanılmamıştır. Yıkıcılığı atom bombasına göre çok daha büyüktür. Ancak aynı şekilde patlatmak için de çok daha büyük enerji gerekmektedir.
Güneşin yakıtı nükleer füzyondur. Hidrojenin izotopları olan döteryum ve trityum çekirdekleri kaynaşarak helyum atomunu oluşturur. Bu şekilde büyük miktarda enerji açığa çıkmaktadır. Güneşte meydana gelen reaksiyon da bu şekildedir. Hidrojen yakıtları tüketilerek helyum atomları ortaya çıkmaktadır.
Füzyon Tepkimeleri ve Kullanımı
Füzyon tepkimesinin ana tepkimesi şu şekildedir:
D + T → He + n burada D hidrojenin 1 nötronlu izotopuyken T hidrojenin 3 nötronlu izotopudur. Bunların çekirdekleri kaynaştığı zaman 2 proton ve 3 nötron elde edilir. 1 nötron dışarı fırlatılır ve kararlı helyum atomu oluşur. Bu şekilde büyük miktarda enerji açığa çıkar.
Nükleer enerji laboratuvarlarında bu tepkimeler denenmektedir. Ancak bu tepkimelerin zincirleme şeklinde gerçekleşmesi çok büyük bir enerji ve radyasyon çıkaracağı için çok tehlikelidir.
Savaş amacıyla hidrojen bombası test edilmiştir. Ancak bunlar savaşta değil, deneme amacıyla denize atılmıştır. Hidrojen bombasının patlaması, güneş çekirdeğinin yer yüzüne inmesi gibidir. Nükleer füzyon olayında elde edilen enerjiyi kavrayabilmek güçtür.