Kimya Bilimi ile İlgili Olan Meslekler Hangileridir?
|Kimya bildiğimiz gibi çok önemli bir temel bilimdir. Kimya bilgisi olmadan bugünkü yaşam düzeyimize ulaşamazdık. Dolayısıyla kimya bilgilerini kullandığımız birçok alan bulunmaktadır. Sizin için daha basitleştirmek adına kimya bilimiyle ilgili olan mesleklerden bahsedeceğiz.
Kimya bilimi ile ilgili olan meslekler maddeler halinde şöyle sıralanabilir:
- Kimya öğretmenliği
- Kimya mühendisliği
- Eczacılık
- Kimya teknisyenliği
- Kimyagerlik
- Metalürji mühendisliği
- Maden mühendisliği
- Gıda mühendisliği
Görüldüğü gibi bu mesleklerden bazıları doğrudan kimya ile ilgili olmasına rağmen bazıları da kimya ile ilişkilidir. Kimya biliminin kullanıldığı birçok meslek bulunmaktadır.
Kimya Alanı ile İlgili Meslekler ve Çalışma Alanları
Yukarıda kimya alanı ile ilgili meslekler hakkında kısaca bilgi verdik. Ancak şunu unutmamak gerekir ki kimya bir bilim olduğu için içinde bilim olan her alanla ilgilidir. Çünkü bilimde bütün alanlar birbiriyle ilişkilidir. Örneğin tıp ve diş hekimliği gibi alanlarda kimya bilimi aktif olarak kullanılmaktadır.
Burada kısaca 9. sınıf müfredatında işinize yarayabilecek şekilde kimya alanı ile ilgili bazı meslekleri açıklayalım.
Kimya Öğretmenliği
Bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de kimya dersinin belirli eğitim düzeyindeki öğrencilere okutulması zorunludur. Bu nedenle kimya öğretmenliği her zaman kimya meslekleri arasında akla ilk gelen çalışma alanlarından biridir.
Kimya öğretmeni olmak için üniversitenin ilgili bölümünden mezun olmak gerekir. Ondan sonra kadro durumuna göre kamu okullarında ya da özel okullardaki iş olanaklarına göre kimya öğretmenleri öğrencilere kimya dersi verebilir.
Kimya Mühendisliği
Bugün kimya sanayi dediğimiz geniş bir alan bulunmaktadır. Örneğin temizlik malzemesi üretilen tesisler kimya mühendisliği ilkelerine göre çalışmaktadır. Bu açıdan kimya mühendisliği geniş üretim olanaklarıyla önemli mühendislik dalları arasında yer almaktadır.
Kimya mühendisi ne iş yapar derseniz kimyasal süreçlerin bulunduğu her yerde kimya mühendisliği için ihtiyaç vardır. Kimya mühendisleri kimya bilgisiyle mühendislik dinamiklerini birleştirmek ve üretimde verimliliği sağlamakla görevlidirler.
Endüstriyel kimya dediğimiz dal kimyanın üretim yönüyle ilgilenmektedir.
Kimyagerlik
Kimyayla ilgili uzman düzeyinde eğitimi olan kişilere kimyager denilebilir. Kimyagerler çeşitli laboratuvarlarda kimyasal süreçlerle ilgili araştırma ve geliştirme (AR&GE) personeli olarak çalışabilirler. Ayrıca üniversitelerde akademik çalışmalarla kimya biliminin gelişmesine katkı sağlayabilirler.
Kimya pozitif bir bilim dalı olduğu için kimyagerlik de ciddi bir bilimsel alt yapı gerektirir. Hem laboratuvarlarda hem üniversiteler bünyesinde çalışma alanı olduğu için iyi kimyagerlere ihtiyaç duyulmaktadır.
Eczacılık
Eczacılıkla ilgili bütün süreçlerde kimya bilimi kullanılmaktadır. Bu nedenle eczacılık bölümünde okutulan neredeyse her dersin temeli kimyaya dayanmaktadır.
İlaçların üretilmesi, geliştirilmesi, saklanma ve korunması gibi bütün eczacılık işlemleri kimya ile gerçekleşir. Ayrıca ilaçların yapısı ve özellikleri de yine aynı alanla ilgilidir.
Kimya ile ilgili başlıca meslekler nedir diye sorulursa eczacılık mutlaka cevaplardan biri olur. Ancak eczacılık insanlara hitap eden bir alan olduğu için tıp bilgisi de bu alanda önemli bir parçadır.
Diğer Mühendislikler
Yukarıda bahsettiğimiz gibi kimya mühendisliği diye ana bir dal olmasına rağmen diğer birçok mühendislik alanlarında da kimya bilimi çok önemlidir.
Kimya alanı meslekleri arasında aşağıdaki mühendislik dallarını saymak mümkündür:
- Metalürji mühendisliği
- Malzeme mühendisliği
- Gıda mühendisliği
- Ziraat mühendisliği
- Petrol mühendisliği
- Maden mühendisliği
Bu mühendisliklerin tamamında kimya önemli bir alandır. Ayrıca diğer mühendislikler içinde de kimyanın çeşitli konuları bulunmaktadır. Bu nedenle ülkemizde mühendislik programlarının girişinde kimya dersi okutulmaktadır.
Teşekkürler