Triadlar Kuralı

Periyodik tablo zamanla birçok bilim adamının katkılarıyla şekillenmiş bir çalışmadır. Periyodik tablo sayesinde bugün bütün maddelerin temel yapı taşı olan elementleri sınıflandırmakta ve incelemekteyiz. Periyodik tablonun gelişim süreci içerisinde ortaya çıkan basamaklardan biri de Triadlar Kuralı olarak adlandırılan teoridir.

Bu yazıda triadlar kuralı nedir, triadlar kuralını kim bulmuştur gibi sorulara cevap vereceğiz.

Alman kimyacı Johann Wolfgang Döbereiner tarafından 1829 yılında ortaya konan ve elementleri üçerli gruplara ayırarak sınıflandıran çalışmaya triadlar kuralı denir.

Triadlar kuralı

Yukarıda gösterilen bu çalışmaya göre elementler üçerli gruplara ayrıldığında en ağır element ile en hafifin ortala ağırlığı ortancayı vermektedir.

Triadlar kuralı çıktığında henüz ortada periyodik tablo yoktur. Ancak üçerli gruplar bugünkü periyodik tabloya yakın bir şekilde seçilmiştir. Stronsiyum, kalsiyum ve baryum bir grup; klor, brom ve iyot başka bir grup olarak seçilmiştir. Bu elementler modern periyodik tabloda da alt alta bulunmaktadır.

Triadlar kanunu ortaya çıktığı zaman 19. yüz başlarıydı ve o dönemde toplam 40 kadar element bilinmekteydi. Döbereiner bu 40 element ile ilgili gruplama yapmıştır.

Döbereiner Kimdir?

Tam adıyla Johann Wolfgang Döbereiner, Almanya’nın Hof şehrinde 13 Aralık 1780 tarihinde doğdu. İyi bir eğitim alma imkanına sahip olamadı. Eczanede çalıştı ve işleri için Almanya’nın birçok yerine seyahatlere çıktı.

Eczacılık işlerinden dolayı kimyasal ve yatıştırıcı madde üreten bir firma kurmuştur. Firma çalışmalarını arttırmış ve işletmesini büyütmek için yoğun çalışmıştır. Aynı zamanda çalışmaları ile ilgili çeşitli makaleler de yayımlamaya başlamıştır.

J. W. Döbereiner, bu çalışmalarından dolayı Jena Üniversitesi onu davet etti. Kimya ve eczacılık konularında 1819 yılında profesörlük seviyesine yükseldi. Bu sürede birçok akademik çalışmaya imza atan Döbereiner, 1829 yılında elementleri sınıflandırma ile ilgili önemli bir basamak olan Triadlar kuralını ortaya koydu.

Periyodik tablo ile ilgili çalışma yapan bilim adamları Döbereiner’den sonra onun çalışmasını daha ileri götürmüşlerdir. Böylece adım adım gelişen tablo günümüzdeki haline gelmiştir.

Döbereiner’in irili ufaklı birçok icadı da olmuştur. Hayatı boyunca bilim ve icatlarla uğraşmış, 24 Mart 1849 tarihinde Almanya’da Jena’da vefat etmiştir.

Yorum YAZIN

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

13 + 12 =